Art

Indignació cultural per una acció sense precedents

Mentrestant, el bloc unionista (PP i C’s) s’escuda en la decisió del jutge i Miquel Iceta i l’alcalde Àngel Ros (PSC) qüestionen si aquesta és una conseqüència de l’aplicació de l’article 155 o no

La reacció cultural a la decisió judicial va ser d’una indignació generalitzada. Més matisos hi va haver en els representants polítics, en funció de la corda que estiraven. El patrimoni es va convertir de nou en una arma de conquesta? El que res fa pensar és que la decisió sigui la més raonada i garanteixi la protecció d’unes obres d’art que aparentment tothom vol protegir.

El membre de la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, titllava la situació alel trasllat dels béns del Museu de Lleida a Sixena (Osca) d’”abús multiplicat”. Sentenciava seu Twitter d’“humiliant, amb l’aplicació salvatge del 155”.  Coincidia amb el comunicat del Consell de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que lamentava una intervenció presa en exercici d’unes competències que corresponen a Cultura i “que es produeix en un context marcat per l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Contció”. El CoNCA considera que la decisió, permesa pel ministeri d’Educació, Cultura i Esports, “no s’ajusta a allò que estableix la llei del patrimoni cultural català”.

El director del MNAC, Pepe Serra, es mostrava perplex per l’atac als museus en general, “que duen a terme una feina de salvament, rescat i valoració.  Va deplorar el “desmantellament” d’un museu que és únic a l’hora d’explicar un patrimoni compartit, sense tints identitaris ni polítics, i va lamentar “una pugna política que no té res a veure amb el patrimoni”.  

Mariano Rajoy, president del govern espanyol, s’escudava en la separació de poders de l’estat de dret: “El jutge ha pres una decisió i, per tant, davant les decisions dels tribunals, el govern no ha de dir res sinó acatar-les.” També el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, justificava el compliment de la sentència, tot recordant que ha donat via a un recurs demanat des de la Generalitat, “sabent que no suposava la paralització de la sentència”.  

En el camp de la campanya insòlita catalana, Albert Rivera demanava respecte a les sentències (“no solament quan van bé, sinó quan decideixen en contra”) i no s’exclamava que coincidís aquest trasllat amb el període electoral: “Els polítics no decideixen quan actuen els jutges. Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, criticava que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució no es podia usar per influir en litigis oberts entre institucions territorials.  Però Miquel Iceta el rebatia separant el 155 de l’acció judicial. Tampoc tenia una posició unitària el sector de Catalunya En Comú i l’entorn de Podem: Xavier Domènech advertia que no hi ha 155 quirúrgics i, des de Madrid, Irene Montero (portaveu al Congrés), sense entrar massa en detall, advertia ahir a la tarda que “els béns són ara on han d’estar”. En canvi, el secretari d’organitzacióiex-secretarigenerald’Aragó, Pablo Echenique, va lamentar el cas: “És molt mala notícia que hi hagi actors que facin mala política amb aquest tipus de coses.” Va responsabilitzar tant el govern aragonès com els ex-alts càrrecs del govern destituït de la Generalitat i la CUP de convertir un problema de patrimoni en “un conflicte territorial”.  Segons Echenique, s’està cometent la irresponsabilitat d’“enfrontar pobles germans, que no només es respecten i s’estimen, sinó que són socis comercials”. Res d’això, per la consellera de Cultura del govern d’Aragó, Mayte Pérez: “Estem molt satisfets perquè avui s’ha fet justícia.” I va remarcar que es tracta de complir “la legalitat” i que la recuperació de les obres no té res a veure amb la política.

LES REACCIONS

És un clàssic de les ocupacions colonials: cop d’estat, ocupació i saqueig
Carles Riera
Cap de llista de la cup
Els que van defensar que el 155 era quirúrgic haurien d’explicar com és que serveix per resoldre contenciosos
Xavier Domènech
Catalunya en comú-podem
Quan el PSC veu els efectes del 155 és quan s’adona que no poden controlar-lo
Meritxell Serret
Consellera d’agricultura i cap de llista d’erc per lleida
Tant de bo el govern espanyol hi posés tantes ganes en recuperar els diners del rescat bancari
Gabriel Rufián
diputat d’erc
El trasllat és un error. No s’hauria d’haver produït perquè la sentència és provisional. No té res a veure amb el 155
Miquel Iceta
Cap de llista del psc
S’està fent una aplicació abusiva del 155. Això ha permès a l’Estat, amb actitud covarda, endur-se les obres de Lleida
Marta Pascal
COORDINADORA DEL PDECAT
Aquesta és la solució Iceta: espoliar patrimoni a l’empara d’ordres judicials mal fetes i amb presses
Joan Lluís Bozzo
Candidat de junts per catalunya
Amb el trasllat hi ha un alt risc de pèrdua pel que fa a la conservació de les obres
Àngels Solé
Directora del centre de restauració de béns mobles
Avui és un dia infaust. Caldria posar un crespó negre a tots els museus. L’operació ha estat precipitada
Jesús Navarro
Director del museu morera de lleida
El botí que els conqueridors intenten treure als pobles conquerits és la història, la llengua i cultura
Quim Torra
Candidat de junts per catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia