Llibres
N. PUYUELO I L. FIGUERAS
EDITORES DE LLIBRES IL·LUSTRATS INFANTILS QUE ES BASEN EN TEMES MUSICALS DEL ROCK CATALÀ
“Una cançó contada és un conte que explica una cançó”
A Núria Puyuelo i Laia Figueras els agraden les cançons i els llibres. I van a concerts i tenen fills. Aquestes passions les han portat a crear l’editorial Nanit, que edita cançons il·lustrades
Què és l’editorial Nanit«
És un projecte editorial que hem creat la Núria Puyuelo i la Laia Figueras que es dedica a publicar llibres amb cançons contades. El projecte va néixer fa un any i partia de la necessitat de fer alguna cosa en el sector editorial i pel fet de ser mares ens venia de gust mirar de treballar l’àmbit infantil. I, com a més ens agrada molt la música i anem a molt concerts amb els fills, vam intentar confluir totes aquestes passions: el món del llibre, la música i l’univers infantil.
I què són cançons contades«
Doncs un conte que explica una cançó perquè els pares puguin compartir amb els seus fills la música que els agrada i perquè els nens entenguin allò que vol transmetre la cançó. Sempre hi hagut llibres que il·lustren una cançó però el que realment ens diferencia és voler que l’infant comprengui l’autèntica significació del que vol dir la cançó. Hem evitat fer un llibre amb un disc perquè ara hi ha molta tecnologia per accedir a les cançons a través de Spotify i altres plataformes.
Nanit, com va sortir el nom«
Vam fer una llista de noms molt atractius, però després vam agafar el diccionari i vam començar des de l’a fins a arribar a nit, i aleshores és quan ens va passar pel cap nanit, que venia a ser bona nit, el moment del conte, de recollida.
Qui ha fet les adaptacions de les lletres de les cançons«
Nosaltres. En aquesta línia d’emprenedores que ens toca fer de tot ens vam plantejar que hauríem d’externalitzar-ho, però finalment ens vam decidir a fer-ho nosaltres mateixes. El que sí que teníem clar és que ho havíem d’ensenyar als grups per si volien proposar un canvi, ja que les cançons són seves. I a més cal una autorització de l’autor per poder adaptar-les. Però per arribar a aquest punt ens hem impregnat totalment de la cançó i escrivim el conte intentant conservar fragments del tema perquè es pugui reconèixer. Finalment és un procés col·lectiu perquè el passem a l’il·lustrador, que volem que es trobi còmode amb el tema triat.
Com han triat els il·lustradors, per amistat, per afinitat«
Els hem buscat i trobat a Instagram. És una plataforma perfecta i molt actual i immediata.
I han trobat alguna trava per part dels autors«
Tothom ens ho ha posat fàcil i així hem anat tirant de tot el procés excepte amb la il·lustració, que això sí que teníem clar que no ho faríem nosaltres.
Quins títols han tret«
De moment Compta amb mi, de Txarango, il·lustrat per Valentí Gubianas, i Bon dia, d’Els Pets, amb dibuixos de Marta Montañá.
Quina periodicitat tindrà«
De moment, aquest any en traurem sis. Aquests dos, dos més abans de l’estiu i abans que hagi acabat l’any sortiran dos llibres més.
Es poden avançar els nous títols«
El que de moment podem avançar és que el pròxim volum estarà basat en un tema de Joan Dausà i il·lustracions de Jorgina Juvé.
La seva experiència i condició de mares han estat molt definitives per endegar aquest projecte«
Sí que hauríem muntat una editorial si no hagués estat pels nostres fills, però el que ens ha influït d’ells és fer-la dedicada al públic infantil. Els nostres fills han estat no només els motivadors del projecte, sinó que també són els conillets d’Índies amb què comprovem com pot anar la cosa. Estan engrescats i els agraden molt però, és clar, no són prou objectius. Els hem explicat cada conte infinitats de vegades i sempre se’ls emporten a l’escola.
Parlant d’escoles, han mogut fils per ser-hi presents«
Encara no, els distribuïm per Les Punxes, perquè la gent professional del sector ens va assessorar i va frenar aquests esperit de voler fer-ho tot soles i ens va aconsellar una bona distribució, si no el projecte se’n podia anar en orris.
No es plantegen fer versions en altres idiomes«
És en català, perquè es basa en un repertori en aquesta llengua i de moment no ens hem plantejat res més. Creiem que encara hem de treure més rèdit d’aquesta idea i podem anar lluny, però primer cal acabar de polir el que estem fent. El que està clar és que no ens quedarem estàtiques, visquem un moment, que el món de les idees evoluciona molt ràpidament.
Han abandonat les seves feines per dedicar-se a aquest projecte«
Jo [Laia Figueras] ara em dedico plenament a Nanit després d’haver treballar com a professora de secundària de llengües, i la Núria continua amb els seus treballs de correctora, traductora i editora externa.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.