Territori

FESTIVALS

carina filella

Un festival que uneix bous i poesia

Arriba a la desena edició el Bouesia, un certamen cultural interdisciplinari que es desplega a l'Ebre

Bouesia és una paraula híbrida –creada pel poeta Eduard Carmona– que barreja els mots bou i poesia. O sigui, que uneix una tradició tan arrelada a les Terres de l'Ebre com són els bous amb la poesia. I d'això, de barrejar cultura i territori, tracta el festival que fa deu anys va néixer a Deltebre: Bouesia. Festival d'Acció Poètica, una cita cultural interdisciplinària, d'intercanvi entre artistes, que té com a escenari principal el paisatge del Delta i que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ... Tot i que va començar a Deltebre, en els darrers anys el certamen s'ha expandit geogràficament i també té lloc en altres ciutats del territori. Precisament el tret de sortida de la nova edició tindrà lloc avui a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Continuarà el dia 11 de juliol a Tortosa, amb una visita poètica, guiada i dansada a càrrec de la ballarina Sònia Gómez i l'actuació del cantautor Roger Mas. Però el punt àlgid es viurà a Deltebre, el cap de setmana del 12 i 13 de juliol, i concentrarà bona part de l'activitat en un espai destacat: el recinte exterior de l'antiga Cambra Arrossera, construïda per la gent del poble als anys 50 i que amb la fusió de les cooperatives arrosseres del Delta es va acabar venent (actualment és propietat d'un banc). L'endemà, el 15 de juliol, la Bouesia es traslladarà fins a Flix, a la Ribera d'Ebre, per integrar-se dins del festival Sirga - Músiques de Recerca i Patrimoni. I, finalment, al setembre hi haurà un “post-Bouesia” a Amposta, amb la col·laboració de Lo Pati, el centre d'art de les Terres de l'Ebre.

Una trentena d'artistes, poetes i performers prendran part en aquesta edició del festival, entre els quals destaquen el cantant Pau Riba, el músic, instrumentista, campanòleg i artista sonor Llorenç Barber, la ballarina i performer Sònia Gómez, el cantautor Roger Mas i la cantant i compositora escènica Paca Rodrigo. I hi tindrà un protagonisme especial l'artista i productor cultural valencià Rafael Tormo: ell és, juntament amb els alumnes de l'IES Deltebre, el creador d'una carrossa que farà alhora d'escenari i de mitjà de transport, i que està previst que recorri els diferents pobles on la Bouesia portarà les seues accions poètiques. També és a dalt d'aquesta carrossa on tindran lloc les diferents actuacions del Bouesia a Deltebre: “i també la passejarem pels carrers del poble en un clar intent d'apropar el festival a la gent del poble”, segons apunten els organitzadors, l'Associació Cultural Rabera de Bouetes.

A Deltebre, actuaran Pau Riba, la performer Mariaelena Roqué, que farà una acció poètica inspirada en el cargol poma; la cantant i compositora escènica Paca Rodrigo, el poeta Eduard Carmona i el seu grup de rapsòdia musicada Recitals a Domicili, el mateix Rafael Tormo, el cantant Verdcel, els performers Maria Pons, Iona Copper i Daniel Sáez, els poetes Xavier Giol i Alícia Coscollano, alumnes de l'IES Deltebre i els bouetes Carles Hac Mor, Ester Xargay, Carles Andreu, Ja Caballero, Àlvar Bonet, Roser Arques, Albert Arques i Jordi Aligué. Durant el cap de setmana se succeiran accions poètiques, concerts i recitals. També es projectarà el documental Se fa saber, de la realitzadora Zoraida Roselló, que recentment ha guanyat el premi a la millor pel·lícula a l'Atlàntida Film Festival, a Cadis.

L'endemà, la carrossa de la Bouesia es desplaçarà de Deltebre fins a Flix per participar en el primer Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local. Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni, que organitzen un grup de persones i músics d'aquesta comarca encapçalats per l'artista sonor i compositor Joan Bagés. Diversos bouetes, entre els quals hi ha Carles Andreu, Llorenç Barber, Javier Caballero, Carles Hac Mor, Miquel Àngel Marín, Montserrat Palacios, Paca Rodrigo i Ester Xargay, recitaran i interpretaran textos i accions d'artistes del moviment Fluxus (Joseph Beuys, Juan Hidalgo, Dick Higgins, Nam June Paik, Yoko Ono...) i obres pròpies, i ho faran amb la carrossa de la Bouesia pels carrers, places, caixers automàtics i altres espais urbans d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre.

bOUESIA
Festival d'Acció Poètica
A Vandellòs: 27 i 28 de juny A Tortosa: 11 de juliol A Deltebre: 12 i 13 de juliol A Flix:14 de juliol A Amposta:19, 20 i 21 de setembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.