Opinió

etcètera

núria puyuelo

Un esborrall a l'esborrany

L
Les paraules poden tenir semblances de significat que ens poden fer confondre, per això cal estar al cas de quin és el millor ús en cada circumstància

Tot sovint hi ha paraules que confonem perquè tenen significats molt semblants. No és el mateix un destí que una destinació o provar una cosa o emprovar-se-la. Per usar-los correctament és important saber-ne bé el significat. Per exemple, entre runa i ruïna, cal diferenciar que una runa és el conjunt de les pedres, trossos de guix i ciment, ferros i altres materials que queden quan s'ha ensorrat una casa o un edifici, i les ruïnes són les restes d'un edifici o una ciutat que s'ha ensorrat o que es conserva en molt mal estat.

Un altre parell de mots que sovint es confonen és cita i citació. Una persona té una cita quan ha quedat de trobar-se amb algú en un lloc i una hora determinats, en canvi, una persona fa una citació quan reprodueix un text o un fragment d'un text. També és curiós advertir que en català existeix la paraula deport, que és una recreació, un esbarjo a l'aire lliure, és a dir, que no té el mateix significat d'esport. Tampoc no és el mateix un peregrí, que és rar i es veu poques vegades, que un pelegrí, una persona que per fe i devoció fa un viatge a una església o a un lloc sagrat. I amb què tapem una olla perquè bulli abans, amb una tapa o una tapadora? Amb una tapadora, perquè la tapa només la fem servir per tancar per la part de dalt una capsa, una caixa o un recipient. I què fem amb la tovallola, ens assequem o ens eixuguem les mans? Ens les eixuguem, perquè el verb assecar és treure la humitat d'una cosa que per si sola ja en té com per exemple un rierol o una font; en canvi, eixugar fa referència a treure la humitat a una cosa mullada, com ara les mans, la cara o la roba. I entre falda i faldilla? En català, com en castellà, també existeix la falda però designa la part del vestit que cobreix el cos de la cintura cap avall. A l'escola també podem escoltar tres paraules força semblants: esborrall, esborrany i esborrador. L'esborrall és una taca que es fa al paper mentre escrivim, amb la tinta d'un bolígraf, per exemple. Mentre que l'esborrador es fa servir per esborrar la pissarra i l'esborrany és un primer escrit o un primer projecte d'una cosa que després pot ser modificada o corregida.

k

Sabíeu que...
Convé fer un ús precís de les paraules i diferenciar mots que poden semblar sinònims (capsa i caixa), o que, tot i ser molt semblants, tenen significats diferents (planell i plànol) i evitar les formes imprecises (això, allò, cosa, fer).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.