cultura

Matinades i litúrgia per les Santes

El nou alcalde de Mataró, el socialista David Bote, es va estrenar en la tradicional missa en honor de les patrones de la ciutat, Juliana i Semproniana

Un cop més, els mataronins van parar taules al carrer a primera hora del dia

Juliana i Semproniana, les santes patrones de Mataró, van viure ahir la seva diada. Els mataronins s'hi van bolcar de bon matí per viure la jornada central de la festa major. I és que les Santes no donen treva. Just una hora després que acabés la revetlla de festa major, a les set del matí els primers coets ja ressonaven per la ciutat per recordar als ciutadans que tocava llevar-se per anar a ofici. Les matinades van tornar a congregar moltíssima gent –gent adormida i gent que encara no havia dormit– que des de diversos indrets anava en cercavila acompanyant diverses colles de grallers i músics al llarg dels carrers de la ciutat per anar parant a les taules que havien posat grups de veïns. El ritual és tan senzill com tradicional. Un cop s'arriba a cada taula, els músics obsequien els veïns amb una cançó i el llançament de petards. Després ells mateixos inauguren el banquet perquè el seguici que els acompanya passi a fer el mateix. Les diverses taules parades estaven plenes de cafè, fruita, pastes, pa amb tomàquet i tot tipus de viandes per agafar forces i seguir el camí fins a convergir tots junts a la plaça Santa Maria. Allà, a les nou en punt, s'hi va fer el llançament final de coets i, juntament amb el repic de les campanes, es van acabar de despertar aquells que encara estaven al llit.

Just després, figures i autoritats ja estaven a punt davant l'ajuntament per començar el seguici fins a la plaça Santa Maria, per entrar a la basílica i viure la tradicional missa de les Santes. Enguany, va significar l'estrena del nou alcalde de Mataró, el socialista David Bote, que abans d'emprendre el camí va rebre a l'entrada de l'ajuntament els regidors del consistori. Bote, amb la banda posada i amb la vara d'alcalde a la mà, no es va escapar del protocol d'aquesta ocasió. Amb un posat contingut i solemne, estava atent a qualsevol circumstància i semblava analitzar tots els detalls amb la mirada. De fet, l'estrena del nou alcalde va provocar la curiositat de molts mataronins que van seguir l'anada a ofici, i Bote va ser el centre de moltes càmeres anònimes que no es volien perdre aquest moment. Un cop la comitiva va arribar a la plaça de Santa Maria, les comparses van obrir el camí per deixar pas a la comitiva institucional. A l'entrada de la basílica, l'alcalde de Mataró i els regidors van ser rebuts pel rector de Santa Maria, mossèn Segimon Garcia. Un cop a dins, es va donar pas a la litúrgia en honor de les santes. La missa de Glòria per a solistes, cor i orquestra, composta per mossèn Manuel Blanch, va demostrar que continua conservant el seu valor com a acte religiós, ja que la basílica estava plena de gom a gom. Aquest any, l'encarregat de dirigir l'orquestra i el cor va ser el músic Jordi Lluch. Prop d'un centenar de persones i músics hi van participar a títol individual acompanyant els solistes Alba Balús (soprano), Laura Vila (contralt), Josep Fadó (tenor) i Josep Pieres (baix). Un cop acabat l'ofici, es van veure les relíquies de les santes en processó i el pilar dels Capgrossos i el ball de l'Àliga, que es fa en honor seu, tot acompanyat del repic de les campanes. Després, les comparses i les autoritats van començar la desfilada fins a l'edifici consistorial. Durant el recorregut pels carrers estrets del nucli antic, la comitiva va passar per l'altar que les patrones de Mataró tenen al carrer d'en Pujol.

La dormida

Un cop arribats a l'ajuntament, les autoritats van entrar dins l'edifici i les comparses van començar el ritual de la dormida. Els Nans van ser els primers a fer els seus balls divertits i entremaliats abans d'entrar a l'ajuntament. Seguidament, va ser el torn del foc amb les Diablesses. La següent va ser la Momeroteta, que igual que posteriorment la Momerota, no va dubtar a banyar amb foc les autoritats presents al balcó de l'ajuntament. Després del Dragalió i el Drac, l'ambient es va assossegar amb el ball de l'Àliga, la figura més institucional. Els darrers a ballar van ser, com sempre, els gegants. Primer ho van fer els dos petits, en Maneló i la Toneta. Posteriorment, s'hi van afegir la Geganta i en Robafaves per ballar conjuntament tota la família. Un cop els dos gegants petits van entrar a l'ajuntament, la parella de gegants grossos van procedir a dansar. Com també és tradició, un cop la Geganta va entrar a dormir, es va quedar ballant sol el patriarca de la família. Però en Robafaves és molt Robafaves. Cada vegada que acabava de ballar, els crits insistents de “No n'hi ha prou!” el van obligar a seguir la festa. I en el dia central de les Santes no va defraudar. Fins a nou vegades va seguir la música, que va tenir El gegant del pi com a punt final.

LA DATA

27.07.15
Diada de les Santes
de Mataró en honor de les patrones del municipi, Juliana i Semproniana.

LA XIFRA

100
persones,
aproximadament, posen les veus i la música en la missa composta per mossèn Manuel Blanch.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.