cultura

Entrada gratis si es va a la Seu Vella a llegir

El monument serà la seu el 14 i el 15 d'octubre d'unes jornades científiques internacionals en què participaran membres de la Unesco

“Els buits que han quedat a Palmira ens recorden la destrucció del turó després del 1714”

A partir del 16 de setembre, anar a llegir a la Seu Vella tindrà premi. Ahir es va presentar La tarda del lector, una activitat pensada per fomentar la cultura i atreure nous públics al monument més emblemàtic de Lleida. Les tardes dels dimecres la visita serà gratuïta per a tots aquells que hi vagin amb un llibre. “Només els caldrà ensenyar-lo a recepció”, va explicar l'alcalde de Lleida i president del Consorci del Turó de la Seu Vella, Àngel Ros. Per a Pep Tort, director del consorci, aquests dimecres “acabaran generant reunions de clubs de lectura o jornades de crossbooking”, però el més important és que, com ha passat amb les visites nocturnes al claustre les nits de lluna plena, s'arribarà a nous públics. “L'objectiu no és que la Seu Vella sigui útil en el sentit literal del terme, sinó que se'ns faci imprescindible. Que sigui útil espiritualment.”

Tant l'alcalde com el director del consorci van mostrar-se convençuts que a banda de lectors individuals els docents sabran treure partit d'aquesta iniciativa, ja que la Seu Vella “no tan sols ha de servir per fer-hi visites patrimonials o classes d'història”.També van subratllar que l'elecció del 16 de setembre per donar el tret de sortida a La tarda del lector s'ha fet perquè serà “el primer dimecres del nou curs escolar”, va dir Ros. A banda, Pep Tort va avançar que des de la Seu Vella es contactarà amb la biblioteca pública i el servei de publicacions de la Paeria per organitzar activitats conjuntes. “Tenir gent llegint al claustre és un actiu potentíssim.”

Jornades científiques

No és l'única novetat de cara a la tardor. Els dies 14 i 15 d'octubre se celebraran al monument unes jornades científiques internacionals que volen reforçar la candidatura del turó de la Seu Vella per a convertir-se en patrimoni de la humanitat per la Unesco. Precisament les jornades versaran sobre la columna vertebral d'aquesta candidatura, que no se centra només en l'arquitectura de l'antiga catedral de Lleida. Amb el títol genèric de Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà, es vol debatre sobre la força simbòlica del turó, un dels elements més potents d'aquesta candidatura en paraules de Federico Mayor Zaragoza, director general de la Unesco entre 1987 i 1999. Però també es reflexionarà sobre els buits del turó, aquell espai arrasat després que Felip V convertís la Seu Vella en caserna militar. “Els buits que han quedat a Palmira ens recorden que l'absència del patrimoni també pot ser història”, segons va assegurar Pep Tort. “És important que des de la Seu Vella, reconvertida en monument de pau, tinguem ben present l'horror que aquests dies s'està vivint a Palmira.” Pel director del Consorci del Turó de la Seu Vella, “Palmira és ara un exemple brutal de paisatge simbòlic”, ja que encara que el patrimoni s'hagi perdut “sabem que hi era”. I els monuments, avui, “ja no són només una postal”, sinó que es va més enllà de l'arquitectura.

Per l'alcalde, aquestes jornades suposaran “reforçar el compromís adquirit amb la Unesco i enriquiran la candidatura”, que a banda d'incloure experts d'universitats europees, portarà a Lleida representants de la Unesco i l'Icomos. “El debat sobre patrimoni i paisatge està de plena actualitat, de manera que aquesta cita resulta molt atractiva per a urbanistes i geògrafs, a banda d'historiadors de l'art.” S'ha convidat a participar-hi Francesco Bandarin, subdirector de Cultura de la Unesco, i el reconegut arquitecte i sociòleg mexicà Germán Solinís, que donarà una visió sobre paisatge des de la seva experiència professional i intel·lectual, però també com a membre destacat de la Unesco durant molts anys.

L'exemple de Ferrara

L'Ajuntament de Ferrara, ciutat italiana agermanada amb Lleida, també hi serà present “perquè ells ens poden explicar la seva experiència amb la doble declaració de Ferrara com a patrimoni de la humanitat, que té reconegut el paisatge, a banda de la ciutat”. La càtedra Unesco de la Universitat de Lleida, que dirigeix Josep Maria Llop, organitzarà aquestes jornades, en què hi participaran els geògrafs de la UdL Jordi Bolós, que dissertarà sobre la memòria del paisatge, i Jordi Mallarach, expert en espais simbòlics, religiosos i transcendents.

Concòrdia

D'altra banda, el proper dia 20 de setembre tindrà lloc el plat fort del ja tradicional cicle de concerts Concòrdia, dedicats a la pau, amb l'orquestra de cambra de l'Associació Unesco-Barcelona, dirigida pel mestre Gonçal Comelles.

La calor fa perdre 1.000 visitants

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va atribuir a “la intensa calor del passat mes de juliol” la davallada d'un miler de visitants respecte al mateix període de l'any anterior, quan el monument va rebre 4.600 usuaris. Tot i això, Ros, que també és president del Consorci del Turó de la Seu Vella, es mostra convençut que s'acabarà l'estiu amb una xifra molt similar a la que es va comptabilitzar el 2014, que va ser de 14.389 visitants. En aquest sentit, l'alcalde va subratllar que el 2014 havia estat un any rècord de visites i que enguany, tret del juliol, les estadístiques s'estaven comportant de manera molt similar. “El juny va tancar amb 4.500 entrades venudes, que són pràcticament les mateixes que l'any passat”, i, de moment, l'agost també es manté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.