cultura

LA CRÒNICA

Novel·la zen a la cripta de Punt de Llibre

L'escriptora argentina Flavia Company, establerta a Barcelona i amb orígens familiars a Bellcaire d'Urgell, va presentar dimecres al vespre la seva darrera novel·la, Haru (editorial Catedral), a Lleida. El lloc escollit va ser la llibreria Punt de Llibre, que té una planta subterrània i acollidora on s'acostumen a fer presentacions de llibres, classes d'escriptura i tota mena d'actes públics que organitza la llibreria: una moderna cripta de recolliment i meditació cultural. El lloc ideal, doncs, per a un llibre com Haru, que és una mena de novel·la de descoberta i saviesa al voltant de la protagonista, Haru, una noia oriental de 15 anys que, en morir la seva mare, és enviada a una escola on li ensenyen l'art de la vida, el tir amb arc, la meditació, l'escriptura clàssica i altres formes de creació i coneixement, contra les quals, en un principi, es rebel·la.

La presentació del llibre, a partir d'un diàleg amb l'escriptora lleidatana Marialba Revés, va permetre a Flavia Company teixir un discurs filosòfic i literari que lligava i transportava els presents a una sala de meditació oriental i de filosofia zen. Company va afirmar que aquesta novel·la “ha estat un encàrrec dels lectors, sense que ells ho sabessin”. “Jo només he estat el mitjà per fer-la”, hi va afegir. Una novel·la que ella reconeix com un salt a part en la seva carrera literària, amb la sensació que “tot el que he escrit fins ara ha servit per preparar-me per poder fer aquesta novel·la”. “Fa trenta-cinc anys que la volia escriure, una novel·la d'una vida sencera”, explica, justament l'edat de la protagonista, quinze anys. “En aquella edat a tots ens passa per davant allò que som en realitat, però llavors ho deixem passar, perquè no ens atrevim o no ho veiem amb claredat; llavors, a la mitja vida, a quaranta-cinc o cinquanta anys, torna, i llavors sí que ens n'adonem del que érem i no hem estat fins ara”, va reflexionar. Haku, la protagonista, també s'ho troba, i el lector amb ella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.