cultura

El PSC reclama a l'Estat desencallar la recuperació de la casa natal de Dalí

El diputat Marc Lamuà interpel·larà el govern espanyol sobre el compromís d'invertir 500.000 euros en la rehabilitació de l'edifici buit a Figueres

El diputat gironí del PSC al Congrés, Marc Lamuà, va voler conèixer ahir de primera mà les possibilitats de la casa natal de Dalí a Figueres, amb la voluntat d'exigir al govern espanyol que en desencalli la rehabilitació. Lamuà considera que es tracta d'una inversió “no excessivament gran en relació amb el rèdit que en podria treure Figueres”. El diputat va recalcar que, tenint en compte el potencial de “la marca Dalí”, aquesta casa es podria transformar en un espai no només expositiu i museístic, sinó en un element més de l'itinerari dalinià existent (museu de Figueres, Cadaqués, etc.), oferint espais multi-usos relacionats amb Dalí. “En moments com l'actual, en què cada euro invertit s'ha de pensar molt bé, és una inversió que l'Estat s'ha de plantejar”, diu Lamuà.

El primer pas que vol fer Lamuà al Congrés és preguntar al govern espanyol en quin punt es troba la inversió anunciada de mig milió d'euros, si el govern en respon, i demanar un calendari de com podrien arribar aquests diners i fins a quin punt es pot ampliar aquesta partida per tirar endavant la reforma de l'edifici.

El compromís d'aquesta subvenció de 500.000 euros del Ministeri de Cultura es remunta al final del 2015, arran d'una visita de l'alcaldessa de Figueres a Madrid. A partir d'aquell compromís, que s'havia de fer efectiu el 2016, l'Ajuntament preveia iniciar aquest mateix any la rehabilitació de l'edifici amb un projecte avaluat amb 2.511.000 euros que s'anirien assumint del 2017 al 2019. Des d'aleshores, però, ni ha arribat la subvenció ni se'n té cap notícia.

Amb la voluntat de reactivar el projecte, Lamuà va visitar ahir l'edifici del carrer Monturiol guiat per l'arquitecte municipal de Figueres i els regidors socialistes del consistori.

Salvador Dalí va nàixer en aquesta casa l'11 de maig del 1904 i va viure-hi uns deu anys, fins que la família es va traslladar a una casa més avall del mateix carrer. La casa va ser adquirida per l'Ajuntament el 1994 amb la voluntat de fer-ne un ús públic però ha quedat en desús des de llavors. Segons l'últim projecte, a la planta baixa, on hi havia hagut la notaria del pare de Dalí (i posteriorment una botiga), hi hauria l'accés al nou equipament i una botiga llibreria; l'entresòl, on va viure el jove Dalí, es convertiria en l'espai museístic, i els altres habitatges de l'edifici (incloent-hi una terrassa amb vistes a la ciutat) ofereixen múltiples espais per a usos culturals i municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia