cultura

Editen un CD del ‘Rèquiem' del mestre Francesc Juncà

Música Antiga de Girona presenta el sisè volum d'una col·lecció d'obres musicals litúrgiques de segles passats que fa anys que busquen recuperar

Música Antiga de Girona fa anys que treballa per recuperar peces litúrgiques de segles passats que han marcat la història de la ciutat. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, ja han editat sis CD que recullen el fruit d'aquesta tasca, i, si anteriorment s'havien dedicat produccions a la música gironina de l'època napoleònica o als mestres de la capella de la catedral de Girona Josep Gaz i Manuel Gònima, enguany s'ha editat el CD Missa de rèquiem, que el mestre de capella i sacerdot gironí Francesc Juncà va compondre per al funeral del bisbe Manuel Antonio de Palmero, que va tenir lloc a la catedral de Girona el 1774. La gravació es va fer en directe, en el concert celebrat a l'Auditori el 10 d'octubre de l'any passat.

Segons Jaume Pinyol, historiador i coordinador del projecte, l'estil musical utilitzat per Juncà és conegut com a estil galant i, amb la boca petita però del tot convençut, el mateix Pinyol considera el mestre de capella gironí “el Mozart català”, i destaca que va compondre aquest Rèquiem onze anys abans que el mestre vienès. Per l'alcaldessa Marta Madrenas, “aquesta producció té com a objectiu donar un valor afegit el patrimoni immaterial de Girona, gràcies a la difusió i al major coneixement d'aquesta música que ha quedat preservada durant segles en diferents espais de la nostra ciutat”.

El comiat a un bisbe il·lustrat

El 7 de maig de 1774 moria a Girona el bisbe Manuel Antonio de Palmero, clergue il·lustrat nomenat pel rei i conegut per haver edificat la casa de Misericòrdia a Girona i haver aconsellat que l'orgue de la catedral se situés al mig de la nau. Tot i que no es conserven els detalls de la cerimònia del seu enterrament, segons Jaume Pinyol devia ser molt solemne. Acabada aquesta missa funeral segurament es va procedir a fer una petita processó dins la mateixa catedral fins a la seva tomba, situada davant de l'altar major. Mentre tenia lloc, es devia cantar l'absolta Libera me Domine, que segurament és la que hi ha a l'arxiu capitular i que estilísticament correspon al mestre Manuel Gònima, que tot just acabava de jubilar-se. És per això que s'ha afegit la peça
al CD.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal