Economia

Conreus alternatius

L’Horta es torna blava

Un emprenedor posa en marxa el conreu experimental de lavanda amb 22.000 plantes per a la producció d’oli i essències

Enguany faran la segona collita i animen altres pagesos a sumar-se al projecte i guanyar volum

Dues finques de l’Horta de Lleida, a la partida Sot de Fontanet, s’han tornat de color blau. És un espectacle visual similar, però en reduïdes dimensions, al que al març es va poder viure i veure al Baix Segre amb la floració dels presseguers. En aquest cas es tracta d’una plantació de lavanda.

Són més de 22.000 plantes que aquest principi de juny floreixen amb un blau intens i que donaran com a fruit, precisament, aquestes flors que es traduiran en oli i essències i que tenen diverses aplicacions al mercat. L’emprenedor es diu Sergi Rosselló i va començar aquest projecte per obrir camí amb un conreu diferent que pot generar bones rendes; a Lleida ningú s’hi dedica, tot i que el clima és bo per a aquesta planta arbustiva i aromàtica. El problema és que el Sergi va engegar aquest conreu alternatiu quan no tenia feina i també va voler donar sortida a les finques familiars. Ara, però, té una feina fora de Lleida i no pot dedicar a la lavanda tot el temps que caldria. No obstant això, manté les terres a punt i amb un sistema de regadiu controlat, si cal, via telèfon mòbil.

Igualment, al costat mateix dels conreus, hi viuen els seus pares, que també han ajudat de valent i han convertit aquest petit negoci en un reclam. El pare del Sergi, Francesc Rosselló, ha obert una pàgina a Facebook i la Núria, la mare, és una experta fotògrafa que il·lustra sempre els canvis de tonalitats d’aquests camps. També atenen visites de visitants o pagesos interessats en aquest conreu. I ja hi ha uns quants agricultors que veurien amb bons ulls complementar la seva explotació de fruita o de bestiar amb un conreu de lavanda. Sergi Rosselló explica: “Potser més d’un espera a veure com em va per després provar-ho.” Enguany farà la segona collita i de la primera encara li’n queda una part. La sort, explicava el Francesc, és que l’oli que s’extreu de la flor de lavanda no es fa malbé i, per tant, en un petit obrador poden anar elaborant productes i recuperar la inversió inicial, que va ser important, sobretot pel sistema de regadiu. El Sergi, però, es mostra convençut que “amb una dedicació al cent per cent aquest pot ser un bon negoci amb millors rendiments que el cereal”. França o Guadalajara són dues zones on hi ha moltes plantacions de lavanda. A Ponent només aquesta de Lleida i una amb més experiència del Pirineu.

L’explotació de l’Horta de Lleida ha creat la seva pròpia marca, Aromes de Can Rosselló, i ven directament a particulars olis essencials i ambientadors. L’objectiu seria fer altres productes artesanals, com ara articles de cosmètica o sabons, però requereix de més estructura, material i, sobretot, temps.

Un altre objectiu de futur seria que més pagesos fessin lavanda, indicava el pare Rosselló, “perquè a més d’un negoci seria una meravella veure en aquest temps molts camps totalment de color blau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]