Economia

L’OCDE alerta de les dificultats dels autònoms a Espanya per accedir a la protecció social

El seu darrer informe critica que les dones “continuen sent el grup amb més alt risc de patir precarietat laboral, sous baixos i atur”

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) alerta de les dificultats dels autònoms a Espanya per accedir a la protecció social. En el seu darrer informe sobre el mercat laboral espanyol, aquesta organització internacional assegura que a l’estat espanyol un treballador per compte propi té una probabilitat d’entre el 40% i el 50% més baixa de rebre suport econòmic estant a l’atur que un treballador estàndard. Així, l’OCDE avisa que “si no es tanca aquesta bretxa”, podria “tenir conseqüències negatives per l’equitat i inclusivitat al mercat de treball”. D’altra banda, l’OCDE critica que a l’Estat les dones “continuen sent el grup amb més alt risc de patir precarietat laboral, sous baixos i atur”. Tanmateix, remarca que “cada cop més joves sense estudis superiors i cada cop més homes” també s’estan veient afectats per la precarietat.

Així, l’informe recorda que la taxa de joves que no estudien ni treballen (Ninis) a Espanya és gairebé del 20%, la tercera més alta de l’OCDE. Tot i això, reconeix que els treballadors joves altament qualificats també s’enfronten a “greus dificultats” laborals, especialment per rebre salaris baixos.

Risc de desigualtats

Pel que fa a l’estat general del mercat de treball espanyol, l’OCDE pronostica que l’ocupació es mantindrà estable a Espanya, però veu preocupant que “la seva qualitat i equitat pugui empitjorar”.

“Les desigualtats podrien augment, ja que determinats grups de treballadors s’enfronten a majors riscos”, alerta. En concret, l’informe es refereix a persones que treballen en feines amb alt risc d’automatizació, a treballadors temporals o als autònoms.

Canvi en el règim d’autònoms

Si bé l’informe remarca els problemes d’accés a la protecció social dels autònoms, també constata que a finals del 2018 es van fer “canvis legislatius” a Espanya per “disminuir aquesta bretxa contributiva” entre empleats i autònoms. L’OCDE espera que això “millori l’accés a les prestacions per desocupació i a l’assegurança contra riscos laborals i incapacitat temporal per malaltia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia