Economia

Nissan deixarà de produir el Pulsar i l’Evalia a Barcelona

Els sindicats exigeixen a la marca un nou pla industrial i alerten que es crearà un excedent de plantilla a l’estiu

El 2018 comença ple d’incògnites a la planta de la Zona Franca de Nissan. El fabricant ha anunciat que a partir del juny i el juliol deixarà de produir dos dels models que fa, el turisme Pulsar i la versió de passatgers de la furgoneta NV200. Per contra, la factoria catalana afegirà al seu catàleg una versió millorada de la furgoneta elèctrica e-NV200.

En el cas del Pulsar (llançat el 2014), els sindicats ja feia temps que alertaven que les baixes vendes en posaven en risc la viabilitat futura i, de fet, la producció estava molt per sota dels objectius inicials, cosa que el comitè d’empresa atribueix al fet que la companyia ha deixat morir aquest model.

La marca nipona va explicar ahir en un comunicat que el canvi respon a l’estratègia per centrar-se tant en el vehicle elèctric com en el segment dels SUV o tot camins. La planta produeix actualment la pick up Navara de la mateixa Nissan i els models que fa per a Mercedes (X-Class) i Renault (Alaskan). Segons explicava en aquest comunicat el president de Nissan Europa, Paul Willcox: “Les decisions que hem pres són fruit d’un canvi en la demanda de mercat dels nostres clients europeus i una nova tendència, i d’aquí que el focus de Nissan sigui reforçar el nostre lideratge al segment de vehicles elèctrics i crossover”.

Per contra, els sindicats alerten que la nova reorganització de producció pot generar un excedent de plantilla a partir d’aquest estiu a la planta de la Zona Franca, que, segons el secretari general de la secció sindical intercentres de CCOO a Nissan, Miguel Ángel Boiza, podria arribar a ser de 150 persones. Pels treballadors, la solució immediata s’hauria de centrar en la recuperació del tercer torn, el torn de nit, a la línia de les pick up, “la qual cosa fins i tot permetria pensar en uns 350 temporals més”, però aquesta és una possibilitat que està condicionada per la resposta comercial dels models i, en el cas de la pick up de Mercedes, tot just acaba d’aterrar al mercat. En tot cas, els sindicats alerten que per a un futur amb garanties Nissan ha d’aconseguir nous models per a la Zona Franca i per això el sindicat majoritari a la planta, Sigen-Usoc, ha reclamat un nou pla industrial. Per la seva banda, la companyia afirmava ahir que la fàbrica de Barcelona “continua enfocada en el seu objectiu de ser un centre de producció d’alta qualitat i competitiu”.

Seat suma un 1,4% de producció

Per la seva banda, Seat fa un balanç més que positiu del 2017 i inicia el nou any amb bones perspectives. Tot esperant la presentació dels resultats financers, la marca del grup Volkswagen va fer balanç ahir de l’any pel que fa a la plantilla i la producció. Aquesta va augmentar un 1,4% el 2017 fins als 455.470 vehicles, amb un creixement acumulat del 51% respecte del 2009. Pel que fa a la plantilla, va augmentar en 185 persones, amb la qual cosa la xifra total se situa en els 14.672 treballadors. Bona part d’aquests nous treballadors han anat a cobrir les necessitats de producció a la planta de Martorell (en part per l’èxit del segment SUV, amb l’Ateca i l’Arona), i de fet l’any 2018 ha començat també amb la incorporació de 150 treballadors que passen de contractes temporals a indefinits. Aquest any, però, es deixarà de fer el model Q3 d’Audi i se substituirà per l’A1, que requereix menys mà d’obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA