Economia

L’ajut als autònoms s’exhaureix en menys de dos dies

El govern demana perdó pel caos en l’accés al web

Budó promet més recursos per als usuaris que n’han quedat fora

Amb més de 400.000 intents per a les 10.000 inscripcions que es van poder atendre, el govern va donar per tancada la presentació de peticions de la subvenció de 2.000 euros als autònoms que hagin vist perjudicat el seu negoci per les conseqüències de la crisi sanitària. El col·lapse informàtic del sistema que havia d’absorbir les peticions va fer que ahir la Generalitat demanés disculpes, a través de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, pel desgavell i les molèsties ocasionades, i fes propòsit d’esmena de cara a nous ajuts. D’aquesta manera, els 20 milions pressupostats per a les ajudes es van acabar exhaurint en poques hores, en encara no dos dies, dels deu previstos.

Paral·lelament a les incidències en la connexió, totes dues jornades van estar marcades pels intercanvis de retrets entre dos departaments implicats, el de Treball, per una banda, i el de Polítiques Digitals, per l’altra, en un nou capítol de discrepàncies entre els socis de govern, ja que dels consellers, un, Chakir el Homrani, pertany a ERC, i l’altre, Jordi Puigneró, està adscrit a JxCat.

En vista dels problemes informàtics i la indignació dels usuaris, Treball havia assegurat dilluns que ahir el web aniria com una seda, basant-se, segons van dir, en les garanties proporcionades per Polítiques Digitals. Al seu torn, el departament pilotat per Puigneró insistia que les incidències, que van fer que molts autònoms haguessin de fer desenes d’intents i tanmateix no aconseguissin inscriure’s per rebre la subvenció, provenien precisament de l’error d’aplicar un sistema de concurrència competitiva a una dotació total de 20 milions d’euros, que com a màxim podia arribar a 10.000 persones quan els candidats potencials que hi ha a Catalunya superen els 100.000. A més del clam a les xarxes, la irritació dels afectats va generar una recollida de firmes per demanar la dimissió d’El Homrani i Puigneró per “incompetència” i “manca de respecte” als autònoms.

Per mirar de trobar alternatives i evitar la repetició de les contingències, ahir a la tarda es van reunir els consellers Budó, El Homrani i Puigneró, juntament amb Pere Aragonès, per part de Vicepresidència i Economia. A la sortida van anunciar la creació d’un equip de treball interdepartamental i van reiterar la intenció de mobilitzar més recursos per als autònoms que no n’han rebut. Els consellers també van demanar un pla de xoc al govern espanyol que inclogui la moratòria d’impostos i cotitzacions socials als sectors més afectats.

Budó: “No hi ha prou diners”

“Com a govern, lamentem que el sistema no hagi anat com caldria” i que hagi generat “més expectatives” de les que es podien complir. Així es va disculpar la consellera portaveu en la roda de premsa posterior al consell de govern. Budó va puntualitzar que “el problema real és que la Generalitat no té prou diners per fer front al que la gent necessita”. Una “realitat reiterada des de l’inici de la crisi”, va afegir, que contrasta amb l’actitud de l’Estat, “que ha destinat zero euros de suport als afectats” i que, a més, en el cas dels autònoms, “els ha apujat la quota”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.