Economia

estat espanyol

El Banc d’Espanya avisa de l’inici d’un possible procés de “desglobalització”

Hernández de Cos creu que la invasió d’Ucraïna ha creat un món més “multipolar i fragmentat”, contrari a la globalització

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha avisat aquest dimarts sobre l’adveniment d’un eventual procés de “desglobalització”.

Durant una conferència en el marc del 20è aniversari de l’Institut d’Economia de Barcelona, ha avisat que tant la pandèmia de coronavirus com la guerra d’Ucraïna han mostrat les contraprestacions de la interdependència econòmica actual. Així mateix, ha afirmat que causes com la lluita contra el canvi climàtic també poden suposar passos enrere en el procés de cooperació financera, comercial i industrial que ha viscut el món les darreres dècades.

“Hem vist alguns dels problemes de l’elevada dependència d’unes cadenes de valor molt fragmentades que davant de qualsevol ruptura ens fa ser molt sensibles. Pot haver-hi un desig d’atraure algunes de les potes de la cadena de valor a producció nacional, necessàriament més cara, i per tan inflacionista”, ha ressaltat.

En aquest sentit, Hernández de Cos ha afegit que la invasió d’Ucraïna per part de Rússia també ha creat un món més “multipolar i fragmentat”. “Va en la direcció contrària a la globalització”, ha asseverat abans de matisar que encara és “molt aviat” per veure si aquests elements “estructurals” han arribat per quedar-se tot i que ha apuntat que aquests assumptes ja protagonitzen les discussions de les institucions econòmiques globals.

Pel que fa al canvi climàtic, el governador ha afegit que alguns dels instruments més eficaços per combatre l’escalfament global i el deteriorament del medi ambient tenen també conseqüències en el model econòmic vigent, basat en el comerç internacional i la deslocalització de la producció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona