Economia

Rajoy accepta revisar els criteris de repartiment del dèficit per al 2014

El president del govern aprova els primers passos per la reforma del finançament ordinari

Minimitza les crítiques a Mas i diu que no hi ha semblat que hi hagués “retrets contra ningú”

Tots els presidents es comprometen a reduir el dèficit

El president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha avingut finalment a recalcular la distribució dels objectius de dèficit entre l'Estat i les Comunitats Autònomes, però no aquest 2012 ni al 2013, com li demanaven els presidents autonòmics, sinó al 2014. A canvi, tots els assistents a aquesta Conferència de Presidents han signat un document de quatre pàgines –aprovat per unanimitat– on expressen el seu compromís amb la consolidació fiscal.

Rajoy ha comparegut en roda de premsa un cop finalitzada la Conferència de Presidents on el govern espanyol ha obtingut l'èxit que buscava: llançar un missatge cap a Europa de compromís de totes les comunitats autònomes en el compliment de la consolidació fiscal.

És el primer punt del document de quatre pàgines aprovat per unanimitat que deixa clar que “les comunitats autònomes no són el problema, sinó part de la solució”, on els territoris es comprometen a complir amb les obligacions del Tractat d'Estabilitat de la UE; complir amb la recomanació pel dèficit excessiu i els compromisos del semestre europeu.

El president espanyol ha expressat la seva satisfacció a la roda de premsa posterior a la Conferència de Presidents, on ha afirmat que els responsables de totes les administracions han llançat “un bon missatge” que considera “molt important”.

Redistribució de l'esforç al 2014

Rajoy ha hagut d'incloure al document el que ha estat una petició unànime de tots els territoris, la redistribució de l'esforç per reduir el dèficit conjunt de l'Estat, que recau especialment sobre les comunitats autònomes.

El document estableix que el Consell de Política Fiscal i Financera estableix un procediment l'any que ve per “determinar els criteris de repartiment entre les administracions públiques dels objectius de dèficit”. Rajoy ha deixat clar que aquesta redistribució no seria per al 2012 ni el 2013, perquè “no seria bona de cara als mercats”.

Primer pas per a la reforma del finançament

Rajoy també obre la porta a la reforma del sistema de finançament ordinari. La mateixa Llei estableix que s'ha de revisar al 2013. El document signat per tots els territoris estableix que un Comitè Tècnic Permanent d'Avaluació “analitzarà l'efecte de l'aplicació del sistema de finançament” i informarà sobre els resultats al Consell de Política Fiscal i Financera.

A més, els territoris i el govern espanyol han acordat dur a terme una avaluació de les polítiques passives d'ocupació “per enfortir la seva eficiència i millorar la seva interacció” i també constituir un grup de treball que “elabori un programa de racionalització administrativa per eliminar traves burocràtiques, simplificar normativa i procediments i evitar duplicitats”.

En aquest marc, els presidents aposten per l'aplicació “urgent” de polítiques comunitàries orientades a la creació d'ocupació, especialment per als joves, i recalquen la necessitat d'instruments com el Banc Central Europeu que “garanteixin l'accés a un finançament adequat” no només de les administracions públiques, sinó també de les empreses privades.

Per últim, expressen el seu suport a la iniciativa del Consell Europeu d'avançar sense reserves en la integració europea pel que fa a la unió bancària, fiscal, la integració econòmica i una major integració política.

Aparta el focus de la qüestió territorial

El president del govern espanyol va reclamar aquest dilluns als presidents del PP que no centressin el focus de la reunió en la qüestió territorial ni distraguessin el que considera que és l'objectiu primordial de la trobada: la lluita contra el dèficit. Per aquest motiu ha minimitzat en roda de premsa qualsevol discussió que hi hagi pogut haver respecte al projecte d'Artur Mas.

Diversos presidents, com el madrileny Ignacio González, el d'Extremadura José Antonio Monago, o la aragonesa Luisa Fernanda Rudi han apel·lat expressament a la unitat per plantar cara a la crisi per sobre de qualsevol altra pretensió.

Preguntat sobre aquesta qüestió en roda de premsa, Rajoy ha afirmat que Mas no ha posat sobre la taula cap de les seves aspiracions en el terreny de la sobirania, tampoc sobre el pacte fiscal. A més, segons Rajoy, Mas tampoc ha patit atacs per part de cap dels assistents. “No m'ha semblat que hi hagués cap retret ni males maneres de ningú contra ningú”, ha dit.

Ell tampoc ha volgut convertir la seva compareixença en un retret a Mas, i a la roda de premsa s'ha limitat a assenyalar que segons el seu criteri amb l'acord d'aquest dimarts “es reforça el sentit comú”. Amb tot, ha tornat a defensar l'Estat autonòmic de 1978, que és un model “plenament vigent”. Tampoc ha volgut parlar del referèndum a Catalunya perquè segons ha apuntat seria “avançar esdeveniments” que no s'han produït. “Aquí hem vingut a parlar d'economia”, ha conclòs.

“El rescat no és imminent”

Malgrat un teletip de l'agencia Reuters que apunta que el govern espanyol ja té decidit demanar el rescat a Europa i que ho farà de manera imminent, Rajoy ha negat la major. Preguntat per aquesta qüestió, el president espanyol ha afirmat que el rescat “no” és imminent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona