Política

La Moncloa presenta als presidents un document de compromís amb els objectius de dèficit

Les primeres imatges de les televisions sobre la conferència de presidents mostren moments de tensió entre Mas i Sáenz de Santamaría a l'inici de la trobada

El text vol ser la base d'una declaració unànime dels líders autonòmics

Els presidents autonòmics han trobat aquest dimarts sobre la taula de la Conferència de Presidents un document redactat per La Moncloa que vol ser la base d'una declaració unànime de compromís de compliment dels objectius de dèficit. És un escrit breu que segons fonts del govern espanyol no coneixia amb exactitud gairebé cap dels assistents, que l'han estudiat amb rostre seriós a l'inici de la trobada. Les imatges que han pogut recollir les càmeres mostren com el president Mas i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría mantenen una conversa que es pot interpretar com a tensa en els primers minuts de la cita. Amb tot, fonts del govern espanyol apunten que el clima és “cordial”.

El govern de Zapatero sempre havia posat sobre la taula de les anteriors conferències de presidents un document que havia de servir de base i de guia per a les discussions que s'havien de produir. Un gest que havia provocat queixes dels responsables autonòmics, que lamentaven no haver conegut el document amb anterioritat. També ho ha fet aquest dimarts el govern de Mariano Rajoy, que ha marcat d'aquesta manera l'agenda de la cita. Segons fonts de La Moncloa, és un document que surt de Presidència i que fins aquest matí no coneixia amb exactitud pràcticament cap dels assistents. El text té tres eixos: Reformes, compliment dels objectius i Europa.

Tampoc l'havia vist el president de la Generalitat que segons es desprèn de les imatges que han pogut prendre les càmeres de televisió a l'inici de la cita, ha mantingut una conversa tensa amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría arran d'algun punt d'aquest text que estudiava amb gest seriós.

La sessió de la Conferència de Presidents ha començat a l'hora prevista, quan passaven quinze minuts de les nou, i té lloc al Saló de Passos Perduts del Senat. Per protocol, a Mas li toca seure al costat de Sáenz de Santamaría.

Tot i les imatges, fonts de La Moncloa han apuntat que ha estat una conversa “cordial” i que no ha existit aquesta suposada “tensió”.Mas ha mantingut altres converses aquest dimarts. La primera amb el Rei Joan Carles, un cop aquest ha arribat a la cambra baixa. Ha estat un breu intercanvi de paraules. Després amb Cristóbal Montoro, amb qui ha xerrat uns quants minuts mentre es preparava i es feia la foto de família a l'exterior del Senat.La Moncloa espera que d'aquesta Conferència de Presidents en surti un compromís unànime de les comunitats autònomes per treballar plegats per la recuperació i el compliment dels objectius de dèficit. Una unitat que li ha de permetre enviar un missatge de confiança a Europa un cop el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va avalar aquest dilluns les mesures de Rajoy.

Rajoy no vol desviar la cimera cap a Catalunya


El president del govern espanyol va preparar aquest dilluns al vespre la trobada amb els seus presidents. Fonts del PP apunten que la voluntat de l'executiu és no centrar la trobada a l'entorn del tema de la unitat per no desviar el focus d'atenció del que considera la prioritat: la sortida de la crisi i el compliment dels objectius de dèficit.

Aquestes fonts apunten que la discussió no s'havia desviat del guió previst en les primeres intervencions, tot i que no podien garantir que no derivés al llarg del dia. Més tenint en compte que presidents com Monago -que ha arribat al Senat amb una Constitució sota el braç- havien avançat amb anterioritat que assistien a la reunió per “plantar cara” al sobiranisme.

El PSOE vol un altre repartiment del dèficit


Les comunitats del PSOE han expressat el seu desacord amb el repartiment dels objectius de dèficit que imposa el govern espanyol, igual que amb la manera com l'Estat s'ha reservat el punt extra que Europa li permet aquest 2012. Un raonament en què coincideixen amb Catalunya i -segons fonts de les comunitats socialistes- amb alguns barons del PP que també han protestat a la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL