Política

Mas parla amb Joan Carles I a l'inici de la conferència de presidents al Senat

El president de la Generalitat ha arribat a les 8.10h del matí quan ja només quedaven per entrar Rajoy i el monarca espanyol

La reunió s'allargarà fins a quarts de cinc de la tarda, amb el dèficit fiscal i les retallades com a eixos central de la trobada i el debat sobiranista de fons

Mas ha arribat al Senat a les 8.10 del matí després que ho fessin la resta de responsables dels governs autonòmics. Ha estat rebut pel president del Senat, Pío García Escudero. Pocs minuts després ha arribat a la cambra alta el president espanyol, Mariano Rajoy, i a dos quarts de nou el Rei Joan Carles i el príncep Felip. El monarca espanyol ha saludat els presidents autonòmics, i s'ha aturat un moment ha parlar amb Artur Mas, amb qui va coincidir un parell de cops la setmana passada a Barcelona. També s'h aturat uns segons a parlar amb els presidents de València, Múrcia i Andalusia, que han patit aquests últims dies inundacions als seus territoris.

Un a un els presidents autonòmics han anat arribant a la cambra alta. El més matiner ha estat el del País Valencià, Alberto Fabra. L'han seguit els d'Astúries, Andalusia, Múrcia, Ceuta, Canàries, Melilla, Navarra, Madrid, Castella-Lleó, Illes Balears, Cantàbria, La Rioja, Extremadura, Galícia, Castella-La Manxa, Aragó, Euskadi i finalment Catalunya. Mariano Rajoy i el Rei han estat els últims i han donat pas a un esmorzar informal previ a la fotografia de família.

Un cop dins del Palau del Senat, Mas ha saludat els portaveus dels grups parlamentaris. Hi eren tots excepte els de l'Entesa i el PNB. Després de l'esmorzar a Biblioteca del Senat, els presidents han fet la fotografia de grup a l'exterior.

Cap a les 9.30h ha començat la reunió en sí, en què després de la intervenció de Rajoy, els presidents intervenen un a un durant poc més de deu minuts. Després d'una pausa cap a quarts de dues del migdia, els presidents tornaran a la taula de treball, on dinaran. La reunió es preveu s'acabi cap a quarts de cinc de la tarda.

Segons informa Montse Oliva des de Madrid, és molt possible que en la seva intervenció inicial Mariano Rajoy usi l'argument de la unitat per deixar caure una crítica genèrica a posicions polítiques que, segons el líder del PP, només serveix per desestabilitzar i posar en perill la recuperació econòmica.

Al marge de les pulles que puguin llençar-se durant els discursos, Mas serà a Madrid sense intenció de suscitar el debat que capitalitzarà el 25-N. Això sí, marcarà distàncies i no usarà cap sala del Senat per atendre la premsa. Ho farà l'endemà a Barcelona. El seu discurs se centrarà en el greuge que implica que l'Estat no reparteixi la relaxació del dèficit acceptada per la UE. La seva tesi –compartida pel PSOE– és que Rajoy descarrega el gros de les retallades en els serveis socials, provocant asfixia i manca de liquiditat en els territoris, que són els que les han de gestionar. També és possible que llenci una queixa pel fet que La Moncloa no vulgui discutir sobre el pacte fiscal i, sobretot, és provable que lamenti l'escassa sensibilitat que reflecteixen els comptes de l'Estat pel 2013 i que inclouen un nou incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires