Economia

JOAN GIRONELL

PRESIDENT DELS MARXANTS DEL MERCAT DEL LLEÓ DE GIRONA

“El mercat és el baròmetre de la salut d'una ciutat”

“El comprador del mercat té entre 30 i 60 anys i té temps entre setmana per venir a comprar, però els hàbits han canviat: abans a les sis del matí ja venien a comprar, i ara a aquesta hora van al gimnàs i després a la feina”

“No ens interessa la fama i ser turístics com a la Boqueria, allà quan arriben quatre autobusos ho toquen tot i no compren res”

Aniversari en un bon moment.
El mercat del Lleó viu durant tot l'estiu amb activitats i deferències cap als clients els seus setanta anys d'història, i ho fa en un bon moment. El dinamisme d'un mercat tan popular com aquest, molt arrelat a Girona, permet mantenir-se en forma tot i la crisi econòmica dels últims anys.
Som el recinte que mou més volum de mercaderies, i de més qualitat, de la ciutat de Girona

El 15 de novembre del 1944 el mercat del Lleó obria les portes i iniciava la venda de productes. Ara, setanta anys després, el mercat el formen 56 marxants i és un referent per a la ciutat de Girona i per als gironins.

Com es percep, com a marxat i president dels paradistes, una xifra com els setanta anys del mercat del Lleó?
És una xifra important, no són dos dies. Fa il·lusió que les coses surtin bé i que els marxants estiguin contents de com va funcionant el mercat. Un dels aspectes importants és que, tot i la crisi, anem aguantant amb un bon ritme. Per tot plegat, creiem que cal fer una festa grossa per reconèixer tots aquests anys d'història.
Quin és l'encaix del mercat amb la ciutat de Girona?
Un mercat municipal sempre és un referent. Quan viatges, molt habitualment acabes passant pel mercat municipal del lloc. Entenc que el mercat és un bon baròmetre per comprovar la salut de la ciutat. Si veus que els aliments són de molta qualitat i que hi ha molta rotació, vol dir que la ciutat està ben alimentada i et fas a la idea de si el nivell de la ciutat és més baix o més alt. Pel que fa al mercat del Lleó de Girona, és el punt més important de mercaderies de la ciutat, perquè no hi ha cap empresa grossa que arribi a la qualitat i al volum que tractem nosaltres cada dia.
El mercat està prou adaptat als temps que corren? Què caldria per potenciar-lo més?
Doncs no sé què faria falta per potenciar-lo. Però en l'aspecte de l'adaptació a les necessitats, entenc que els venedors s'han informatitzat, es pot pagar amb targeta de crèdit i les balances també s'han renovat, per això entenc que complim amb tota la modernitat que es pot demanar a un mercat. Algú podria apuntar la possibilitat que es pogués vendre per internet, però potser no és per a nosaltres, la gent ha d'entrar al mercat i mercadejar.
Encara es mercadeja?
Bé, ara ja no es regateja el preu, però sempre hi ha algú que encara ho intenta i és divertit, però els mercaders posem un preu i ja no entrem en el mercadeig perquè no és costum a la ciutat.
Quin és el perfil del comprador del mercat?
El perfil del comprador és una persona d'entre 30 i 60 anys, que en molts casos és mestressa de casa o no treballa i pot venir a comprar, però cada cop més tenim també bons clients masculins habituals.
Caldria ampliar aquest perfil?
La gent de mitjana edat que treballa tota la setmana abans s'aixecava molt aviat i a les sis del matí ja entrava a comprar; però els costums han canviat. Ara, si s'aixequen a aquesta hora, és per anar al gimnàs, però els costa venir al mercat.
Li calen millores d'infraestructura al mercat?
Fa pocs mesos vam fer una actuació provisional al terra, i ara s'està fent l'estudi per canviar-lo tot completament. El mercat està molt bé, però sí que cal millorar el moll de càrrega perquè sigui hidràulic i evitar haver d'aixecar caixes i pesos; i substituir la compactadora pel soterrament de les deixalles.
Li agradaria que el mercat del Lleó tingués la fama del de la Boqueria?
La Boqueria és a la Rambla, que també és molt popular; en canvi, el de Santa Caterina és a prop i ja no és tan conegut. La Boqueria és molt turístic, i no sé si això ens interessa al Lleó, perquè volem que vingui tothom però donar servei a la ciutat i als municipis del voltant. Allà quan entren quatre autobusos ho toquen tot i no compren res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.