Economia

Un estudi confirma la mineria com el puntal de la indústria del Bages

Les empreses d'aquest sector van generar el 12,5% del valor afegit brut de la comarca

El pes de la indústria és del 43%, mentre que en el conjunt de Catalunya és del 23%

La mineria accentua la seva importància en el conjunt de l'economia del Bages. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages 2007-2012. L'Índex de dinamisme empresarial, impulsat per la Cambra de Comerç de Manresa per vuitè any consecutiu i que recull l'agència ACN. La minera disposa d'empreses més grans que la mitjana comarcal i va generar el 12,5% del valor afegit brut (VAB) de la comarca. L'estudi mostra que el 2012 el Bages tenia 10.711 empreses que ocupaven 47.743 persones i generaven 2.624 milions d'euros de VAB. Respecte al 2011, la comarca del Bages torna a perdre empreses i llocs de treball, una tendència generalitzada a tot Catalunya.

El Bages és una comarca eminentment industrial, i ho demostra el fet que la indústria genera gairebé el 43% del VAB del Bages, mentre que en el conjunt de Catalunya és el 23%. D'entre tots els sectors industrials, l'estudi d'enguany destaca el de les indústries extractives no energètiques, és a dir, la mineria despunta com un dels motors econòmics de la comarca. Respecte a l'any anterior, aquest sector millora en termes de nombre d'empreses, d'ocupats i de generació de VAB. A més, es posa de manifest que el sector de la mineria disposa d'empreses més grans que la mitjana comarcal i també més grans que les del mateix sector en el conjunt de Catalunya, amb uns nivells de productivitat molt superiors. En total, aquestes empreses van generar el 2012 el 12,5% del VAB de la comarca. La indústria de la mineria, el metall, el tèxtil, l'automoció i l'alimentària conformen la major part de l'ocupació de tot el sector industrial.

A l'altre extrem se situa el sector de la construcció, que ha passat de representar l'11,3% del VAB el 2007 al 4% el 2012. Una dada rellevant és el nombre d'habitatges acabats, que van ser 6.500 el 2007, mentre que el 2013 en van ser 26. Amb els resultats del 2012, el sector de la construcció manté la tendència decreixent registrada des de l'inici de la crisi i continua perdent empreses i ocupats.

El sector de serveis, concretament el comerç i les reparacions, continua sent el primer motor absolut de l'economia de la comarca. Les empreses del sector de serveis representen el 68,3% de les empreses, el 60,1% de l'ocupació i el 50,4% del VAB. El sector primari, d'altra banda, és l'únic que guanya pes, pel que fa a generació de riquesa, entre els anys 2011 i 2012. Mentre que l'alt nivell d'internacionalització és un dels principals trets positius del teixit econòmic de la comarca, l'endeutament es confirma com una clara amenaça per a moltes empreses. Tot i que, en termes generals, s'ha reduït, es detecta que una quarta part de les empreses tenen endeutaments molt elevats i no aconsegueixen millorar la seva situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia