Economia

Delphi tancarà la planta de Sant Cugat a finals d'any i deixarà sense feina 540 treballadors

L'empresa addueix que la fàbrica no és competitiva en el marc econòmic actual

Delphi reduirà gradualment la seva activitat a la planta que té a Sant Cugat del Vallès fins al seu tancament, previst per a finals d'aquest any, segons han confirmat fonts de l'empresa a l'ACN. Així ho ha comunicat la companyia aquest dijous al comitè d'empresa, que ja ha fet públic el seu rebuig a aquesta decisió, que afectaria 540 treballadors directes. Des de l'empresa addueixen que l'entorn econòmic actual no fa competitiva la planta. Els costos estructurals d'aquesta fàbrica fan que no es puguin assignar noves oportunitats de negoci i afegeixen que el negoci actual no és suficient com per mantenir operatives les instal·lacions. Des de Delphi han assegurat ser conscients de l'impacte d'aquesta decisió i per això han assegurat que estan disposats a arribar a un acord per “minimitzar l'impacte social” de la mesura i ha assegurat que continua treballant “de forma activa” per identificar oportunitats potencials externes de reindustrialització de la factoria.

L'empresa tenia una presència històrica a Sant Cugat del Vallès, on va arribar l'any 1962, amb la implantació de Condiesel, que va ser la primera marca de la companyia. La factoria, que posteriorment va ser assumida per la multinacional Lucas i actualment forma part del grup Delphi, va ser la primera gran companyia industrial del municipi i actualment estava especialitzada en la producció de bombes dièsel per a diversos fabricant de vehicles.

Les primeres reaccions al tancament de la planta vallesana han arribat per part del comitè d'empresa. El seu president, José Antonio Moran, ha explicat a l'ACN que ha estat un “gerro d'aigua freda”, tot i que no ha estat un anunci que els hagi sorprès especialment perquè l'empresa “fa temps que van decidir no invertir més a la planta”.

En aquest sentit, els treballadors rebutgen frontalment la mesura i exigeixen que Delphi faci marxa enrere en les seves intencions per tal d'obrir una procés de negociació per buscar una alternativa que passi per la reindustrialització de la planta i garanteixi la continuïtat de l'activitat i dels llocs de treball.

En paraules de José Antonio Moran, el comitè d'empresa rebutja els arguments de la companyia i assegura que “la planta sí es productiva i millora any rere any”. “És rentable i els resultats negatius són només una estratègia financera de la multinacional per poder deslocalitzar la producció a Romania, que és un país de baix cost”, ha etzibat.

Aquest dijous, el comitè d'empresa ha convocat diverses assemblees informatives durant els diferents torns de treball per explicar la situació al conjunt de treballadors i plantejar possibles mobilitzacions. “El cor ens demana més batalla però anem a asseure'ns a pensar”, explica el president del comitè.

L'Ajuntament, amb els treballadors

En aquesta mateixa línia s'ha expressat l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, que ha mostrat el seu suport als treballadors i reclama també a l'empresa que s'inicii un procés de reindustrialització per mantenir els llocs de feina. “Farem tot allò que estigui a les nostre mans per ajudar-los i entre tots trobar una solució que asseguri els llocs de feina”, ha dit.

De fet, l'alcaldessa ja ha demanat una reunió amb la direcció i el comitè de l'empresa per fer una tasca de mediació i “negociar la possible continuïtat de la fàbrica”. Conesa també ha demanat a la Generalitat que s'impliqui per fer possible aquest procés de reindustrialització i reitera el compromís de l'Ajuntament a “mantenir la qualificació urbanística dels terrenys que ocupa la fàbrica per tal que es continuïn destinant únicament a activitat industrial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.