Economia

Més de 13.500 beneficiaris de la llei de dependència a les comarques gironines

Es dóna cobertura a un de cada tres sol·licitants de les ajudes

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies fa la primera visita oficial a la demarcació

Un total de 13.596 gironins es beneficien de les prestacions i serveis actius de la llei de la dependència. Formen part de les 48.403 sol·licituds inicials procedents del territori gironí per ser beneficiari d'aquesta llei, cosa que significa que, de moment i mentre es continuen tramitant les sol·licituds, s'ha donat resposta positiva al 28% dels sol·licitants. La llei de dependència fa referència a la necessitat d'ajuda que té una persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària derivada de l'edat, malaltia i/o discapacitat i lligada a la falta o la pèrdua d'autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial. Les 48.403 sol·licituds representen el 9% de les sol·licituds del total de Catalunya.

En dades del 31 de desembre del 2015, recollides pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la majoria de les sol·licituds provenen de la comarca del Gironès, 11.586 (23,9%); seguida per la Selva, 9.373 (19,4%); l'Alt Empordà, 8.468 (17,5%); el Baix Empordà, 8.265 (17,1%); la Garrotxa, 4.387 (9,1%); el Pla de l'Estany, 2.744 (5,7%), i el Ripollès, 2.640 (5,5%). Pel que fa a la distribució de les persones beneficiàries, la majoria també provenen del Gironès, 3.332 (24,5%); seguit per la Selva, 2.417 (17,8%); l'Alt Empordà, 2.366 (17,4%); el Baix Empordà, 2.225 (16,4%); la Garrotxa, 1.364 (10%); el Pla de l'Estany, 810 (6%), i el Ripollès, 801 (2,1%).

“Les comarques gironines són dels llocs on més expedients hi ha per acabar de resoldre el tema de la dependència i, per tant, hem de fer un sobreesforç”, va afirmar ahir la nova consellera de Treball, Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa, durant la seva primera visita oficial a la demarcació. També va avançar quines seran les prioritats del seu Departament en el territori gironí: “Primer de tot, aconseguir aquell pla de xoc que ens aniria molt bé a tota la conselleria perquè implica diners pels temes de renda mínima. A Girona, com per tot, tenim moltes persones vulnerables, que han sortit dels circuits socials i que necessiten una atenció especial. Per tant, hem de tornar a posar la renda mínima com un dret subjectiu.” La consellera també va insistir sobre l'àmbit econòmic: “La situació remunta en macroeconomia, però en el dia a dia les persones no ho noten tant i aquesta serà una de les nostres prioritats.”

Bassa va visitar CCOO, la FOEG, la Pimec i equipaments socials com ara la Fundació Drissa i la residència de gent gran Creu de Palau. També es va reunir amb l'alcalde de Girona, Albert Ballesta.

LA XIFRA

48.403
sol·licituds
inicials hi va haver a les comarques gironines per a la valoració del grau de dependència.

LA FRASE

Les comarques gironines són dels llocs on més expedients hi ha per acabar de resoldre el tema de la dependència
Dolors Bassa
Consellera de treball i benestar

Primera parada de la consellera: la seu de CCOO

Dolors Bassa va tornar ahir a l'edifici del carrer Miquel Blay de Girona. Aquest cop, però, ja no era la secretària general de la UGT a les comarques gironines, sinó la consellera de Treball, Benestar Social i Família. “A títol personal em fa molta il·lusió perquè és com estar a casa, i en l'àmbit institucional és una manera de dir que el diàleg social estarà per sobre de tot”, va afirmar la consellera. I tot seguit hi va afegir: “És un símbol clar del que farem.” En aquest mateix sentit, el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, va agrair el “diàleg social” que defensa Bassa i que “fins ara ha estat inexistent”. “Nosaltres aprofitarem això a l'hora d'exigir millores en el dret del treball i que es posi el treball com un element social”, va dir Compte després de la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.