Economia

Antifrau demana rescindir el contracte d'Acciona com a concessionària d'ATLL

L'OAC remet a la fiscalia un informe que aprecia irregularitats de facturació entre dues filials del grup

Assenyala uns 13 milions de serveis injustificats

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha remès a la fiscalia superior catalana un informe en el qual planteja la possibilitat de resolució del contracte de concessió de la societat Aigües Ter Llobregat (ATLL) al grup Acciona, perquè ha apreciat “múltiples irregularitats” en els seus processos de facturació. El dictamen d'Antifrau ha estat remès també a les conselleries d'Economia i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i a l'Agència Tributària.

L'OAC diu en l'informe que ha constatat “múltiples irregularitats” relacionades amb les presumptes prestacions de serveis d'ATLL Concessionària, de les quals “es deriven significatives conseqüències en perjudici del sector públic”. L'informe assenyala que ATLL Concessionària hauria utilitzat un mecanisme de factures creuades amb almenys dues filials vinculades al mateix grup. Entre les irregularitats destaca “la falta d'autorització de les operacions examinades i de la justificació de realització d'aquestes en condicions de mercat”, “la falta de justificació d'unes altres despeses” i “la inexistència d'un corrent real de serveis presumptament prestats”.

En relació amb aquest últim punt, l'OAC no considera acreditats serveis per valor de 7,41 milions d'euros prestats presumptament per la filial Empresa Operadora el 2013, ni els facturats per una altra filial, Acciona Agua, el 2014, per un import de 4,72 milions. A més, també afirma que l'informe d'auditoria econòmica del 2013 i el 2014, efectuat per la firma Faura-Casas, assenyala “importants irregularitats” en la justificació de 691.000 euros més registrats per ATLL Concessionària durant els anys 2013 i 2014. Antifrau també assenyala com una altra de les irregularitats comeses “la insuficient representació de la Generalitat de Catalunya en el consell d'administració d'ATLL Concessionària”, fins al punt que es constata que el representant designat per l'administració catalana només ha assistit a nou de les disset reunions efectuades.

Com a conseqüència d'aquestes possibles irregularitats, l'OAC alerta que es podria produir “un impacte” en les tarifes de l'aigua derivades d'aquestes operacions, com en la revisió quinquennal del preu de l'aigua, que té en compte tots els costos del servei.

Incompliment greu

Arran de les actuacions efectuades, Antifrau indica que “en relació amb les irregularitats i conseqüències assenyalades i altres que ha pogut detectar el responsable del contracte i l'òrgan de contractació, és necessari plantejar si és procedent la resolució del contracte per incompliment molt greu”.

Davant d'aquests fets, la consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va manifestar ahir que la Generalitat estudiarà “les mesures que facin falta” sobre les suposades irregularitats.

Per la seva banda, Acciona va rebutjar ahir qualsevol “enriquiment injustificat” d'ATLL Concessionària ni d'Acciona Agua, i assegura que les empreses “han complert en tot moment de forma rigorosa la legalitat i les condicions contractuals de la concessió” d'ATLL, per la qual cosa no veu pertinent la resolució del contracte.

Una corrua de litigis que mantenen obert el procés

El contracte de concessió a Acciona es va signar el desembre del 2012 per una vigència de 50 anys. A partir d'aquí es va iniciar una corrua de litigis entre el govern, Acciona i Agbar, la gran perjudicada en el procés. El gener del 2013, i per un requeriment d'Agbar, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de la Generalitat de Catalunya (Oarcc) va resoldre l'anul·lació de la concessió d'ATLL a Acciona. Al març, el TSJC va donar la raó a Agbar i va demanar també l'anul·lació del procés, alhora que instava la Generalitat a repetir el concurs. El govern i Acciona van recórrer contra aquesta la resolució, i Agbar va demanar l'anul·lació de l'adjudicació. El desembre del 2014, després que el TSJC rebutgés les mesures cautelars demanades per la Generalitat per mantenir l'adjudicació a Acciona, el govern va ordenar complir la resolució de l'Oarcc. Agbar va acudir el 2015 a les autoritats europees per defensar els seus drets. El procés continua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona