Economia

Treball exigirà mil euros de sou per contractar aturats

La mesura beneficiarà el col·lectiu de desocupats de més de 55 anys, segons la consellera de Treball, Dolors Bassa

El SOC destinarà enguany 363 milions a polítiques d'ocupació, un 24% més

El Departament de Treball proposarà que el salari mínim mensual per a les persones contractades dins el programa Treball i Formació sigui de, com a mínim, mil euros, segons va assegurar ahir davant la premsa la consellera Dolors Bassa, que va explicar que la mesura beneficiaria especialment el col·lectiu d'aturats de més de 55 anys i alguns de més de 45 anys. “Ho hauríem volgut fer a partir dels 45 anys, però la falta de pressupostos ens ha retallat la partida i se'n beneficiaran sobretot els majors de 55”, va explicar ahir Bassa. De fet, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies xifra en divuit milions d'euros la retallada en la partida per a polítiques actives d'ocupació pel fet de no haver pogut aprovar els pressupostos al Parlament.

La directora del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Garau, va explicar que la proposta de salari mínim a mil euros està “pendent de la signatura de l'acord amb les entitats locals i els sindicats”, i va explicar que el departament es compromet a complementar la xifra quan els convenis en què s'inclouen els contractes estiguin per sota dels mil euros.

El col·lectiu d'aturats majors de 55 anys també es beneficiarà del fet que els programes ocupacionals seran de dotze mesos, i no pas de sis com fins ara, de manera que la protecció d'aquestes persones creix, segons va apuntar la consellera Bassa.

Amb tot, la titular del departament va voler destacar que els nous programes preveuen la protecció de persones de totes les edats, des de joves, majors de 45 i majors de 55 anys i també el col·lectiu d'entre 30 i 45 anys, a qui es donarà eines per canviar de sector si és que pertanyien a sectors saturats i a qui costa de canviar de feina quan estan a l'atur. “Si no actuem com a prevenció, es poden convertir en atur cronificat si arriben als 45 anys sense feina”, es va justificar Bassa.

El pressupost del SOC puja enguany en 71 milions d'euros fins als 363 milions, que es destinaran a polítiques actives d'ocupació i de lluita contra l'atur, un 24% més que el 2015, en què disposava de 292 milions. Totes les partides creixeran a excepció del pressupost del 2016 destinat a les agències de col·locació, que passa de 9 a 7,2 milions d'euros, segons va explicar Dolors Bassa: “El grau d'inserció de les agències [6%] és similar al que té l'administració [entre 5 i 5,5%] i preferim poder-hi destinar més recursos propis.”

Els 363 milions d'euros de pressupost pel 2016 provenen de la Conferència Sectorial (Estat espanyol, amb 237 milions), del Fons Social Europeu i de fons propis del govern (50 milions) i del programa de Garantia Juvenil (76 milions).

Cap col·lectiu desatès

Entre les novetats del pla d'enguany, destaca la creació d'un programa d'orientació per a persones en atur de llarga durada (15 milions d'euros) i un programa de polítiques d'ocupació per a persones d'entre 30 i 45 anys (10 milions), que fins ara no tenien una línia específica pel fet d'estar en una franja d'edat menys vulnerable.

El SOC també augmentarà la col·laboració amb agents socials, econòmics i municipals per reforçar l'actuació local per tot Catalunya, i s'ofereix per donar suport a les empreses mitjançant la formació de treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.