Efemèrides d'avui

Avui fa...

23 de febrer
1455
S'atribueix a aquesta data el moment que l'alemany Johannes Gutenberg acaba a Magúncia la impressió de la Bíblia amb el sistema de caràcters mòbils.
303
Primer decret de persecució dels cristians de l'emperador Dioclecià: les esglésies han de ser tancades i les escriptures, cremades.
1739
El saltejador de camins anglès Dick Turpin, que fa servir el nom de Richard Palmer, és reconegut gràcies a una carta. Serà declarat culpable i executat el 7 d'abril.
1766
El físic i químic britànic Henry Cavendish va descobrir l’hidrogen mentre treballava en la recerca de la composició de l’aigua. En una comunicació a la Royal Society de Londres, Cavendish va ...
Llegeix més.
1782
James Watt obté la patent per a un sistema rotatori d'engranatge per a una màquina de vapor.
1793
Comença a França la Revolta de La Vendée quan el nou govern revolucionari decreta una lleva de 300.000 joves per atendre la súbita disminució d'efectius de l'exèrcit. Aquesta revolta s'explica ...
Llegeix més.
1820
Un grup de radicals intenten assassinar el primer ministre britànic, Lord Liverpool, i el seu govern, amb la intenció d'iniciar una revolució.
1836
Comença la batalla d'El Álamo, que enfronta l'exèrcit de Mèxic amb una milícia integrada pere colons estadounidencs a favor de la república de Texas. El fort serà pres 13 dies més tard, però ...
Llegeix més.
1839
S'atribueix a aquesta data, i també al 2 de gener, el dia que l'inventor estadounidenc Charles Goodyear descobreix per casualitat el procés de vulcanització en col·locar en la seva estufa un ...
Llegeix més.
1854
El Regne Unit, mitjançant el tractat de Bloemfontein, reconeix la independència de l'Estat Lliure d'Orange, a l'Àfrica del Sud.
1873
L’infant Alfons de Borbó, germà del pretendent carlí al tron d’Espanya, entra a Catalunya per la frontera francesa i es proclama cap superior del Principat.
1886
L'inventor i enginyer estadounidenc Charles Martin Hall produeix les primeres mostres d'alumini aconseguides amb el mètode electrolític. Fins aquest moment és molt difícil d'aillar-lo dels seus ...
Llegeix més.
1886
El diari britànic The Times comença a publicar per primer cop al món anuncis classificats.
1887
Un terratrèmol afecta la Riviera francoitaliana: 2.000 morts.
1893
L'enginyer Rudolf Diesel obté la patent del motor diesel, que utilitza gasoil com a combustible en comptes de gasolina.
1898
La justícia condemna a un any de presó l'escriptor Emile Zola per haver escrit l'article “J'accuse” en què ha criticat la condemna al capità Alfred Dreyfus. Després dels recursos, el 18 de ...
Llegeix més.
1904
La península de Corea es converteix en un protectorat del Japó.
1904
Els Estats Units compren el control de la Zona del Canal de Panamà per 10 milions de dòlars d'acord amb el tractat Hay-Bunau-Varilla, del 18 de novembre anterior.
1912
Comença la guerra entre Itàlia i Turquia amb el bombardeig dels italians sobre Beirut.
1918
L'Exèrcit Roig, origen de les forces armades de la Unió Soviètica, comença un reclutament massiu a Petrograd i Moscou per combatre les tropes imperials alemanyes.
1923
El Parlament alemany aprova un decret-llei contra els especuladors.
1941
El químic americà Glenn T. Seaborg aconsegueix produir i aillar plutoni 239 a Berkeley per primer cop. 
1943
Leopold III es converteix en el quart rei dels belgues desprès que el seu pare, Albert, tingués un accident mentre feia alpinisme. Abdicarà el 16 de juliol del 1951.
1945
El fotògraf Joe Rosenthal fa la popular fotografia d'un grup de soldats aixecant la bandera nord-americana al mont Suribachi de l'illa japonesa d'Iwo Jiwa. Altres fonts afirmen que la foto ha estat ...
Llegeix més.
1945
L'exèrcit japonès fa una matança de civils a Manila, 100.000 segons diverses fonts. Entre les víctimes hi ha 1238 espanyols. Franco intentarà declarar la guerra al Japó, però els aliats no ho ...
Llegeix més.
1954
Primera vacunació massiva contra la poliomielitis amb la fórmula de Jonas Salk, a l'escola elemental Arsenal a Pittsburgh (Pennsilvània, Estats Units).
1954
L'exèrcit de Síria destitueix el president Adib el-Shishakli.
1958
La guerrilla cubana liderada per Fidel Castro segresta a La Havana el campió d'automobilisme Juan Manuel Fangio, però l'alliberen 28 hores després.
1959
El Regne Unit garanteix la independència de Xipre, que serà proclamada formalment el 16 d'agost de 1960.
1966
Culmina a Síria el colp d'estat de Salah Jadid, membre del partit àrab socialista Baaz, que derroca el general Amin al-Hafiz. Jadid serà derrocat el 1970, i el poder passarà a mans de Hafez al-Asad.
1969
Nayef Hawatmeh forma el Front Democràtic per a l'Alliberament de Palestina.
1976
Vaga general indefinida a Sabadell mentre la policia intensifica la repressió. Un dies més tard, l'alcalde, Josep Burrull, acabarà dimitint.
1981
El tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero ocupa el Congrés i segresta els diputats i el govern espanyol. Al mateix temps, a València, el general de l’exèrcit Milans del Bosch declara ...
Llegeix més.
1982
Groenlandia, territori autònom de Dinamarca, decideix en referèndum, amb el 53 per cent dels vots favorables, deixar la Comunitat Econòmica Europea.
1983
El govern socialista decreta per sorpresa l'expropiació forçosa de Rumasa, el grup d'empreses espanyoles propietat de la familia Ruiz-Mateos al·legant motius d'utilitat pública i interès social.
1983
Un incendi destrueix el Gran Teatre de la Passió, a Olesa de Montserrat.
1984
Els doctors Carles Margarit i Eduard Jaurrieta fan a l'Hospital de Bellvitge el primer trasplantament de fetge amb èxit de Catalunya.
1984
La banda terrorista ETA assassina a Sant Sebastià el senador socialista i diputat al Parlament Basc Enrique Casas.
1987
Es funda a Barcelona l'organització política Iniciativa per Catalunya.
1990
A l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, el cardiòleg estadounidenc Charles E. Mullins corrigeix per primera vegada a Europa i sense necessitat de cirurgia una malformació congènita d'una nena de 4 anys.
1991
A Tailàndia, els generals Sunthorn Kongsompong i Suchinda Kraprayoon fan un colp d'Estat, derroquen el primer ministre, Chatichai Choonhavan, i suspenen totes les garanties constitucionals.
1994
La Duma de la Federació Russa concedeix l'amnistia als membres del govern i del KGB que van participar en l'intent de colp d'Estat del 1991.
1998
Ossama bin Laden publica una fàtua que declara la gihad contra tots els “jueus i croats”.
1999
Una allau de neu a la població de Galtür, als Alps austríacs, fa 31 morts.
2002
Els guerrillers de les FARC segresten Íngrid Betancourt durant un míting. Romandrà segrestada un total de 2.323 dies.
2002
La policia suïssa recupera el Disc Celeste de Nebra, el mapa estelar més antic del món, amb 3.600 anys d'antiguitat, que va ser extret il·legalment d'Alemanya.
2006
Cau la teulada d'un mercat de Moscou: hi moren 66 persones i altres 22 en queden ferides, algunes greus.
2010
El dissident cubà Orlando Zapata mor en un hospital de La Havana després d'una vaga de fam de 86 dies.
2016
WikiLeaks filtra documents que demostren que l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units ha espiat diversos líders mundials.
2018
Un estudi publicat a Science Journal suggereix que unes primeres obres d'art paleolític trobades a Cantàbria, Càceres i Màlaga eren dels neandertals, ja que tenen 65.000 anys ...
Llegeix més.
2020
La Xina declara que el brot de la covid-19 és l'emergència sanitària més important del país des de l'any 1949.
2022
Els Estats Units alerten que les tropes russes estan preparades per envair Ucraïna en qualsevol moment.
2022
El Tribunal Suprem rebutja que PP i Vox puguin se part en la impugnació dels indults als presos polítics.
2023
Ibèria tanca la compra d'Air Europa per 500 milions d'euros.