Esports

Els millors de casa nostra

Durant aquest cap de setmana Reus acull el II Dia de les Seleccions Catalanes

Un total de 1.100 esportistes de 24 federacions diferents recordaran aquest cap de setmana des de Reus que és possible competir internacionalment amb l'himne, la bandera i la samarreta de Catalunya. I és que el 8, 9 i 10 de juny, la capital del Baix Camp acull el II Dia de les Seleccions Catalanes, una iniciativa organitzada per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes que barreja esport, lleure i competició.

Ara mateix hi ha 13 federacions esportives i 18 seleccions que ja són internacionals a tots els efectes. I ho són, segons detalla el president de l'entitat organitzadora, Xavier Vinyals, perquè no tenen un equivalent en la federació espanyola. Al seu entendre, aquest fet diferencial s'agreuja encara més si es té en compte que el govern espanyol “destina diners públics” per recolzar les federacions espanyoles en contra de les catalanes.- En aquest sentit, el president de la Plataforma recorda que una federació catalana “és una entitat privada també espanyola, contra la qual actua l'administració de l'Estat per afavorir una altra entitat privada”.

Escletxa d'esperança
No obstant això, hi ha una escletxa d'esperança. I és que la decisió sobre si es reconeix o no una selecció “no depèn del govern espanyol ni de la federació espanyola”, sinó de la federació internacional, que és una altra entitat privada i que recull en els seus estatuts aquesta possibilitat. “Toquem de peus a terra i sabem que la federació i el govern espanyols exerceixen la seva influència, però la decisió no depèn d'ells, ni legalment ni jurídicament”, argumenta Vinyals.

Per conscienciar d'aquesta lluita, constant però discreta, la Plataforma ha organitzat un cap de setmana de luxe. Entre els plats forts d'aquesta segona edició hi ha el Catalunya-Euskadi de futbol de veterans i un quadrangular d'hoquei patins en què el combinat català s'enfrontarà a Colòmbia, el Brasil i Xile. Però això no serà tot. També es podrà gaudir d'un Catalunya-Euskadi de tennis taula, un triangular de judo amb Catalunya, Euskadi i França i un Catalunya-Còrsega de rugbi.

A més, hi haurà moltes seleccions i esports que potser no són tan coneguts pel gran públic però sí reconeguts per les federacions internacionals com el twirling (una variant de gimnàstica artística), el raquetbol (semblant a l'esquaix), el 'pitch & putt' (una variant del golf) i el corfbol (variant mixta del bàsquet) que faran diverses exhibicions. I a més de mirar, tothom que ho vulgui podrà iniciar-se en esports com el pàdel, l'escalada i el futbol 3x3.

Gossos i Obrint Pas
Per acabar de completar la jornada, Reus ha reservat un racó per als actes lúdics i els esdeveniments culturals, on es podrà disfrutar des de les actuacions i tallers del Circ Cric fins a actuacions musicals de Gossos, Obrint Pas, Elèctrica Dharma i La Troba Kung-Fú, així com el grup d'havaneres Bergantí i les actuacions castelleres.

L'any passat, la cita va ser a Vic, i hi van acudir 750 esportistes, 14 federacions i 26.000 visitants. El president de l'entitat organitzadora explica que l'important creixement de participants oficials que es produeix en aquesta segona edició s'explica per l'augment de les federacions presents i dels partits organitzats, que indefugiblement comporta un increment dels esportistes aplegats. De fet, el 'Dia' de les seleccions s'ha convertit en un cap de setmana per raons d'estructura i aforament.

Tot i que encara no s'ha decidit la ubicació de la propera cita, Vinyals assegura que enguany s'ha optat per Reus per la dimensió de la ciutat però sobretot per la gran predisposició i suport tant del seu ajuntament com de totes les seves entitats locals. Precisament, representants de diverses corporacions locals d''arreu del territori es desplaçaran a Reus aquest cap de setmana per debatre la possible celebració del III Dia de les Seleccions Catalanes a la seva ciutat. Però això ja serà l'any que ve.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.