Política

Cimera contra una “reforma constitucional encoberta”

Homs acusa Wert de voler modificar la Constitució “per la porta del darrere”

El govern vol perfilar avui un front comú contra l'avantprojecte de reforma educativa

El xoc d'avui al Congrés entre Duran i Wert es preveu dur


Aquests dies de transició institucional, s'esperaria que el protagonisme el capitalitzés la negociació prèvia a la constitució del nou Parlament, la investidura del nou president i la formació del nou govern, però el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha irromput en el panorama postelectoral com un toro en un oasi –o en un galliner, com vulgueu–. De manera que avui l'atenció mediàtica se centrarà, fins i tot més que no pas en els moviments d'acostament entre els negociadors de CiU i ERC, en la cimera que Artur Mas ha convocat aquesta tarda per construir un front comú contra l'esborrany de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), l'artefacte amb què Wert ha esdevingut protagonista.

Amb la cimera, l'executiu de Mas vol exhibir la “voluntat d'acció unitària” del país amb relació a una iniciativa que ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, va definir com una “reforma constitucional encoberta” concebuda per retornar a l'executiu estatal totes les competències en educació, que són compartides. “Si volen reformar la Constitució, que ho facin d'una manera oberta, no per la porta del darrere d'una manera matussera i amb aquesta sensació d'improvisació”, va dir.

Avui es preveu que, d'entrada, el govern proposi a les forces catalanes fer un front comú contra la tramitació de la norma. Si, malgrat tot, s'aprova, la Generalitat ja ha plantejat obertament seguir aplicant la llei catalana d'educació, amb independència del que acabi establint la futura llei orgànica. És a dir, vulnerar la norma espanyola i situar-hi per damunt la catalana. La comunitat educativa, que ja s'ha mostrat partidària de no obeir les directrius que es marquen des de Madrid, tindria, per tant, l'empar de l'executiu i del gros dels partits parlamentaris: CiU, ERC, el PSC i ICV-EUiA, que són els que han estat convocats a la cimera, ja que el govern entén que són els que avalen la normalització lingüística.

La CUP, exclosa

A més del PP i Ciutadans, també queda fora, almenys en aquesta primera trobada, la CUP. La formació independentista ho considera un “vet”, i el govern ho justifica amb l'argument que fins a la constitució del nou Parlament, la CUP encara no té representació parlamentària. Plantejament segons el qual sí que s'hauria d'haver convocat, i no és el cas, SI, que va perdre els seus escons en les eleccions però que encara els conserva en funcions. En tot cas, el govern, representat per Mas; la consellera d'Educació, Irene Rigau, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es reunirà amb els líders de cadascun dels partits –Oriol Pujol (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC) i Joan Herrera (ICV)– i també amb els nou integrants de la comissió permanent del Consell Escolar de Catalunya, encapçalada pel seu president, Ferran Ruiz.

El front del Congrés

El Congrés dels Diputats també serà escenari avui d'una marató antireforma. Els partits catalans aprofitaran la sessió de control per retreure al ministre d'Educació els seus plans. Els primers a exigir-li que rectifiqui seran el portaveu d'ERC, Alfred Bosch; el d'ICV, Joan Coscubiela, i el coordinador del PSC, Francesc Vallès. Més tard, el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, serà l'encarregat d'interpel·lar-lo sobre uns plans “que estan creant alarma social a Catalunya”; una moció que la setmana vinent es traduirà en una votació en contra de les intencions de Wert i a favor de la immersió lingüística. Duran, que la setmana passada va demanar la dimissió del ministre, ara ha decidit, de manera inusual, dirigir ell mateix la interpel·lació.

El xoc entre Duran i Wert es preveu dur, sobretot perquè aquest ha deixat molt clar que no pensa afluixar. Bàsicament perquè és evident que té tot el suport de l'executiu espanyol, si bé el seu màxim responsable, Mariano Rajoy, encara no s'hi ha pronunciat. És evident que la futura llei tirarà endavant, si més no formalment, gràcies a la majoria absoluta del PP. Però ho farà en solitari, perquè des del principal partit de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, també està a favor de la immersió i, sobretot, en contra d'una reforma que divideix els catalans i que, a parer del PSOE, només pretén adoctrinar els nens en el “nacionalcatolicisme”.

Al PP se li ha obert fins i tot un front intern. Alícia Sánchez-Camacho, molesta perquè l'esborrany va arribar abans als governs autonòmics que al PP a Catalunya, té pendent una reunió amb Wert que estava prevista per ahir però que, si no hi torna a haver canvis d'última hora, finalment també es farà avui.

(Informació elaborada per Odei A. Etxearte, Montse Oliva, Òscar Palau i Ivan Vila).

LES FRASES

Ha de ser cert que Wert té sang de toro i que per tant li agrada provocar, però provocar no és propi d'un bon polític que busqui l'interès general
Jordi Pujol
expresident de la generalitat
El sistema educatiu català està tan integrat a la societat catalana que no hi ha govern que ho pugui canviar. Hi haurà una resistència activa de la comunitat educativa
Josep Antoni Duran Lleida
portaveu de CiU al congrés dels diputats
Si volen reformar la Constitució, que ho facin d'una manera oberta, no per la porta del darrere d'una manera matussera i amb aquesta sensació d'improvisació
Francesc Homs
portaveu del govern en funcions
15.12.12
Mobilització
a Castelló.
13.12.12
Hi ha protestes
a tot l'Estat.
Gran part de les persones del nostre país tenim claríssim que l'escola catalana ha de funcionar d'acord amb la llei del Parlament de Catalunya
Muriel Casals
presidenta d'òmnium cultural i portaveu de somescola

Demà, protesta d'àmbit estatal contra el pla

El rebuig al pla Wert s'estén molt més enllà del territori català, i no se circumscriu a l'àmbit lingüístic. La Plataforma Estatal en Defensa d'una Escola Pública, que integra les federacions d'ensenyament dels sindicats CCOO, la UGT, STES-i i CGT; la Confederació de Pares i Mares d'Alumnes (Ceapa), i el Sindicat d'Estudiants, entre altres agents, ha convocat una altra protesta per dijous en totes les capitals de província. Els convocants consideren l'esborrany “retrògrad, classista, excloent i segregador”, informa Europa Press.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.