Política

“Inacceptable, inconsistent, incompatible”

El rebuig unànime del Consell Escolar de Catalunya a la llei Wert rep el suport de les forces polítiques en la cimera

“Inacceptable”, perquè menysté la llengua i la cultura catalanes en l'ensenyament; “inconsistent” amb la realitat educativa catalana, i “incompatible” amb el marc estatutari vigent. El Consell Escolar de Catalunya es va sumar al front comú que ha generat l'esborrany de la llei d'educació del ministre José Ignacio Wert amb una declaració aprovada ahir en una sessió plenària celebrada de manera excepcional al Palau de la Generalitat.

El text és un dur al·legat contra els postulats de la proposta ministerial pel que fa al tema de la llengua catalana i la seva relegació en el currículum escolar de l'alumne. La continuïtat de l'escola inclusiva i el sistema d'immersió lingüística són els aspectes que, segons la declaració aprovada ahir, queden més malparats amb la nova llei d'educació, per la qual cosa consideren “inacceptable” que el ministeri pretengui imposar una normativa que dinamita els principals fonaments del model educatiu català. Després de fer una aferrissada defensa del model català, que ha permès per mitjà de la llengua “garantir la cohesió social”, el text demana la retirada de la llei Wert o, en tot cas, la seva “substitució” per un model compatible amb el que disposen l'Estatut d'Autonomia i la llei d'educació de Catalunya (LEC).

Patrimoni de tots

El Consell Escolar destaca que la voluntat integradora del sistema d'immersió lingüística que s'aplica a les escoles de Catalunya ha estat “reconegut internacionalment” com un model d'èxit perquè assegura el coneixement de les dues llengües oficials. La defensa que de la llengua catalana fa el text va ser molt ben valorada pel secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que va assenyalar que la llengua “és patrimoni del país, no dels partits”. A aquesta valoració s'hi van afegir la resta de partits polítics que participaven en la cimera educativa per acordar accions davant la proposta ministerial.

Suport unànime

El text va rebre el suport unànime dels membres del Consell Escolar, que està format per representants de pares, alumnes, sindicats, patronal, associacions de municipis, escoles privades, moviments de renovació pedagògica i consells escolars territorials, entre altres col·lectius educatius, que són nomenats pel govern de Catalunya per un període de quatre anys.

El Consell Escolar, a través de la declaració aprovada ahir, aposta, encara que de manera velada, per la no-aplicació de la llei espanyola en cas que s'arribi a aprovar la seva implantació en el Congrés dels Diputats amb el redactat actual. I ho fa encoratjant i donant ple suport tant al govern de la Generalitat com a la resta de forces polítiques perquè defensin el sistema educatiu, el marc competencial i els drets lingüístics que han estat aprovats pel Parlament de Catalunya. Uns drets que queden recollits en la LEC, marc normatiu al qual ahir es van cenyir tant les forces polítiques com el Consell Escolar.

El contingut de la declaració serà traslladat al Parlament Europeu i també a la reunió que divendres tornarà a asseure en una taula la consellera i el ministre. Aquesta vegada, Rigau portarà sota el braç la declaració del Consell Escolar en defensa de la immersió lingüística, així com el suport unànime que CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP han donat al text. “Reprenc el diàleg amb un mandat que em dóna més volum i representació”, va indicar Rigau.

LA FRASE

La llengua catalana és patrimoni del país, no dels partits polítics
Josep Maria Pelegrí
secretari general d'unió

El misteri del tercer esborrany de la llei Wert

Si la primera anècdota de la jornada la protagonitzaven ahir els membres de la CUP presentant-se a la cimera i assistint finalment a la reunió amb el vistiplau del president en funcions Artur Mas, la segona es produïa en la cloenda, en el moment que la consellera Irene Rigau acabava la seva declaració davant la premsa. Encara dempeus davant del faristol, el seu equip li va fer arribar una nota en què li comunicaven que acabaven de rebre el tercer esborrany de la llei Wert. Mitjançant una lectura en diagonal i en veu alta del que era una nova proposta i davant de la mirada atònita dels periodistes, Rigau desvelava que res no havia canviat. “No canvia la filosofia, és un text molt dinàmic”, va assenyalar. Des de Madrid, Wert replicava: “No existeix un tercer esborrany.” “Si no és que són –hi afegia– les petites modificacions que es van incorporar en la reunió sectorial, la qual Rigau va abandonar abans que s'acabés”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.