Editorial

Més esforç i més sacrificis

L’empitjorament de la situació epidemiològica i sanitària a Catalunya s’ha traduït en una bateria de mesures restrictives que tornen a situar el país a prop del que va representar el confinament de la primavera passada. El tancament de bars i restaurants de moment durant dues setmanes suposa un cop molt dur per al sector i totes les persones que en depenen, com ho ha suposat el tancament de l’oci nocturn des de l’estiu. Les restriccions no pretenen assenyalar ningú, tampoc són exclusiva de ningú i tothom és conscient de l’altíssim peatge que suposen, però la realitat en el setè mes de pandèmia a Catalunya és que el risc de rebrot s’està disparant i supera els 362 punts, amb un 40% d’increment de casos nous l’última setmana, amb una taxa de contagi per sobre de l’1 des de fa deu dies, amb vint ciutats per sobre dels 500 contagis per cada 100.000 habitants i amb una ocupació hospitalària que s’ha multiplicat en les últimes dates. Tots els indicadors, inclosa l’evolució a Europa, porten a la mateixa conclusió: la segona onada amenaça de ser tant o més dura que la primera i cal tornar a mesures més dràstiques de reducció del contacte social per evitar mals majors, com ara un nou desbordament del sistema sanitari o un altre confinament total.

Això, que afecta bars, restaurants i discoteques, però també fires i congressos, festes populars, l’esport no professional, parcs d’atraccions i infantils, classes universitàries, gimnasos, la cultura i el comerç, obliga el govern català a ser especialment eficient en la provisió de l’ajut econòmic als sectors més afectats que va anunciar ahir. Però sobretot demana una reflexió autocrítica sobre el que no s’ha fet prou bé i ara exigeix més sacrificis i un nou esforç. Tot indica que el govern va accelerar la desescalada més del que era aconsellable, però és un fet que un sector important de la ciutadania ha perdut ràpidament la consciència sobre la magnitud i gravetat d’una epidèmia que, com estem veient, ha mantingut intacta la seva capacitat de fer mal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia