Editorial

Repetir les oposicions per resoldre un nyap

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Toni Romero, Susanna Oliveira, Xevi Sala, Irene Casellas, Carles Sabaté, Anna Puig, David Brugué, Dolors Bellés, Francesc Espiga, Núria Astorch i Xavier Castillón.

La pífia en l’organització de les oposicions a la funció pública és una taca que no es neteja només amb destitucions o dimissions. Fa l’efecte que el repartiment de responsabilitats entre govern i empresa concessionària s’acabarà dirimint al jutjat, amb la inquietud latent sobre el sentit d’una sentència que encara podria costar més diners al ciutadà. A banda, la directora general Marta Martorell ha estat el fusible polític de la crisi, mesura insuficient als ulls de molts ciutadans que, resignats a la freqüència excessiva dels errors, constaten que els governs demanen disculpes i prometen esmenar-se una vegada rere l’altra, un senyal inequívoc que no n’aprenen. En aquest episodi, el govern ha estat diligent, tant per donar explicacions com per trobar una sortida al desgavell. La intervenció de la consellera Laura Vilagrà, però, deixa dubtes sobre el termes del contracte, bàsics per delimitar responsabilitats. Tampoc convenç l’argument de la falta de disponibilitat de personal per justificar l’externalització, sobretot perquè la solució passarà perquè les oposicions les organitzarà la Generalitat –ara sí que tindrà personal– i perquè el juny passat –com cada any– va organitzar les proves d’accés a la universitat amb el triple d’aspirants (39.767).

El mal ja està fet i no és possible trobar una resolució plenament equànime per als 13.000 opositors. S’han anul·lat les proves, s’indemnitzarà tots els convocats –indicador de la gravetat del cas– i caldrà tornar a passar pels exàmens l’1 i el 8 de juliol. Obviant casuístiques personals, totes ben legítimes, la repetició implica com a mínim dos mesos més de preparació, de repàs i d’angoixa per afrontar de nou un tràngol que ja semblava superat i que a alguns els anirà millor i a d’altres, no tant. Un cop comprovat que cap solució efectiva és innòcua, la màxima prioritat ha de ser protegir la seguretat jurídica. I no repetir els exàmens era una invitació que qualsevol aspirant presentés una denúncia al jutjat, amb el risc que una sentència fes el que ha fet ara el govern –anul·lar els exàmens– i revoqués l’adjudicació de places a uns funcionaris que es trobarien sense feina molts mesos després d’haver-la estat exercint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia