Editorial

Avenços i reptes del Mobile World Congress

El Mobile World Congress (MWC) de Barcelona arriba a una altra edició amb la intenció de recuperar l’esplendor prepandèmica, un cop més convertit en un aparador de les últimes novetats en tecnologia, desplegades en l’àmbit civil a uns nivells i a una velocitat que potser no estem preparats per assumir com a consumidors. Cotxes elèctrics amb capacitat de carregar les bateries en un quart d’hora per a una autonomia de dos-cents quilòmetres, gossos robotitzats que rivalitzen amb les mascotes biològiques, anells que ens calculen les dades biomètriques o la intel·ligència artificial directament incorporada als telèfons mòbils són algunes de les fites presentades en el saló d’aquest any. Avenços indiscutibles que, igual com ha passat en altres períodes de la història recent, poden contribuir a millorar el dia a dia de les persones i també obrir nous horitzons empresarials. La gran pregunta, però, continua essent la mateixa, si la tecnologia avança més de pressa que la capacitat de solucionar alguns problemes que aquest desenvolupament pot provocar.

Problemes pel que fa a la seguretat de les nostres dades i de la nostra identitat, com és el cas de la IA, però problemes també pel que fa a la resposta mediambiental que planteja l’ús de bateries elèctriques amb una vida útil limitada. El mal ús que es pugui fer de les aplicacions fascinants derivades de la IA així com la necessitat de reciclar adequadament els residus del sector elèctric automobilístic són, doncs, reptes immediats. La cita anual que ha situat Catalunya en un lloc determinant en el mapa tecnològic internacional ens recorda igualment la importància de la inversió tant pública com privada en la recerca i la innovació. Alhora, juntament amb les virtuts que aporten tots aquest avenços tecnològics, convé no perdre de vista que la indústria de la telefonia mòbil s’alimenta de materials extrets de mines d’Àfrica o Àsia, a vegades en condicions laborals equiparables a l’explotació. Perquè la transformació global que hem protagonitzat tots plegats els últims anys ha d’anar acompanyada d’una autèntica voluntat de respectar els drets i el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia