Editorial

Un pla nacional de l'audiovisual

La crisi econòmica ha laminat tots els sectors productius, però sens dubte que un dels que més han notat els efectes de les retallades és l'àmbit cultural, i dins d'aquest, un dels més afectats és la producció audiovisual. Tant és així que, al nostre país, la federació de productors catalans (Proa) explica que de les 300 empreses que hi havia el 2010, ara en queden 160, de les quals 120 pertanyen a l'associació Proa i 40, als Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), que no s'hi han integrat per discrepàncies de funcionament, la qual cosa no impedeix que davant Madrid puguin negociar de manera conjunta.

El més curiós del cas és que els socis de Proa, que inclou entre els seus membres empreses com Mediapro, Filmax, Oberon o A Contracorriente, fa quatre mesos que van deixar l'associació estatal Fapae, ja que es volien confederar i aquesta entitat que presideix el català Ramon Colom s'hi va negar. En canvi, els associats de PAC, entre els quals hi ha les productores d'El Terrat, ‘Truman' o Joel Joan, es mantenen amb la federació espanyola.

Catalunya representa un 40% de la producció estatal de l'audiovisual. Proa va fer un referèndum a les seves quatre associacions segons el tipus de producció (Animats, Docs, Ficció i TV) i va sortir el no per majoria absoluta. La seva visió és que quatre mesos més tard, se'ls escolten i els respecten més quan van a negociar a Madrid. Un dels objectius de Proa és promoure amb el Parlament un pla nacional de l'audiovisual i que el govern consideri l'audiovisual com un sector estratègic, tenint en compte que el sector dóna feina a uns 11.500 treballadors, i que del pressupost que mou, un 82% és de diner privat i només un 18% és de diner públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia