Editorial

Drets, persones i pressupost

Quan falten cinc dies per al debat i la votació de les esmenes a la totalitat al projecte dels pressupostos, ningú no amaga que hi ha molt en joc. Per a les aspiracions nacionals i també per al benestar de les persones. El rebuig de la CUP al projecte entrat al Parlament posa en perill el compliment dels acords adoptats per la cambra, i també pel govern, en matèria social. El compromís de l'executiu per tirar endavant mesures per superar els efectes de la crisi, sobretot les adreçades a les persones que es troben en una situació més vulnerable, és un fet constatable. Només cal veure les iniciatives dutes a terme en matèria de pobresa energètica, habitatge, sanitat o educació per comprovar que, de feina, se n'està fent, lluitant alhora contra els impediment legals que hi posa sistemàticament el govern espanyol utilitzant el Tribunal Constitucional com a braç executor.

L'ambiciós pla de xoc social aprovat pel Parlament el març passat necessita la corresponent dotació econòmica per tirar endavant, molt superior a la destinada fins ara. El pressupost presentat pel govern augmenta de forma significativa les partides previstes per a la implementació del pla. Caldrien molts més diners, però són molts més dels que hi havia fins ara.

Els pressupostos són l'eina que ha de permetre, d'una banda, avançar com a país i, alhora, procurar per les persones. I una cosa és indestriable de l'altra, l'eix social és indestriable de l'eix nacional. Però l'un no pot hipotecar l'altre, i encara menys quan el que està en joc és el benestar de les persones. És aquí quan s'espera una resposta a l'altura dels que tenen la clau per tirar endavant una iniciativa tan prioritària com el pla de xoc social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia