Opinió

Full de ruta

De veritats i confiances

L'estafa ideada pels pares de Nadia Nerea pot debilitar la confiança de la gent en les entitats que treballen per recaptar fons per combatre les malalties rares

Qui més qui menys ha sentit a parlar aquests dies de l'estafa duta a terme per un home que, aprofitant-se de la malaltia rara que té la seva filla, ha aconseguit recollir des del 2009 més de 300.000 euros aprofitant-se de la solidaritat de la gent i també de la bona fe d'una colla de periodistes que en set anys no han estat capaços de verificar la seva història. Quan un s'ha decidit a fer-ho, ha resultat que de tot el que ha anat explicant aquest pare per platós de televisió i a les xarxes socials l'únic que és veritat és la malaltia de la seva filla. Chapeau per al company d'El País i també, cal dir-ho, per als periodistes que han reconegut el seu error en no comprovar la veracitat dels fets. Perquè, tant si ens agrada admetre-ho com si no, en ocasions no verifiquem la totalitat de les informacions com caldria, per pressa o per guanyar audiència, i la pilota, com ha passat en aquest cas, es va fent cada cop més grossa. I així, de demanar fons per a un tractament a França, es passa a fer un (no) viatge a un prestigiós hospital de Houston, passant per una estada ràpida (fantasma) a l'Afganistan per convèncer un metge de la necessitat de fer-li un miraculós tractament experimental a la petita.

La professionalitat del món periodístic ha quedat tocada per aquest cas, però és més greu l'efecte que pot tenir en la feina, aquesta sí, silenciosa i constant, que fan un munt de fundacions i associacions que recapten fons per combatre malalties rares. L'estafa protagonitzada per aquesta parella d'origen mallorquí resident a Fígols i Alinyà (Alt Urgell) pot debilitar la confiança de la gent en aquestes entitats i pot revertir negativament no només en el seu dia a dia sinó també en el finançament d'investigacions mèdiques sobre aquestes malalties. El pare de la Nadia Nerea ha fet un flac favor als que tenen malalties rares, aprofitant-se de la solidaritat de la gent, una gent que s'ho creu tot si és per ajudar una nena. Cal prendre nota: no es pot fer un circ amb les malalties rares.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia