Opinió

opinió

El nou Trueta, d'aquí i d'allà

Cal fer un hospital de nova construcció o només cal fer una reforma estructural?

És un dissabte a la tarda i en una televisió emeten la pel·lícula La Bella Dorment. Les fades Flora, Fauna i Primavera, privades de màgia, intenten fer un vestit. Cusen per un costat i per un altre en una peça de tela, embasten, fan les vores i tallen, i al final el resultat és un nyap, un tros de tela sense sentit. Obro el diari, llegeixo les notícies i, tal com he llegit durant l'últim mes, el “nou Trueta” segueix essent quasi l'únic tema de comarques gironines. I, recordant les tres fades de la pel·lícula, totes les parts opinen, demanen, exigeixen i proposen emplaçaments diferents: el lloc actual, Domeny, a Girona o a Salt. I recordant també la pel·lícula, el vestit s'arreglava amb un cop de vareta màgica, però em sembla que en el cas del “nou Trueta” no serà possible aquesta manera d'arreglar-ho.

Si bé és cert que la discussió té una fonamentació molt real –el mal estat i la mala distribució de la infraestructura actual–, no és menys cert i necessari que avui dia i amb urgència calen millores en alguns espais com, per exemple, les urgències o l'UCI pediàtrica, unes inversions que l'actual conseller de Sanitat s'ha compromès a realitzar en una recent visita a l'hospital i amb motiu d'una pregunta de Catalunya Sí que es Pot al Parlament. En els pressupostos de la Generalitat pel 2017 recentment presentats, veurem si aquelles inversions compromeses hi són o no hi són. A vegades tenim la sensació que la discussió del “nou Trueta” vol ocultar les mancances de l'actual. És cert que hi ha una discussió que no s'ha fet pública, i potser caldria fer-la: cal fer un hospital de nova construcció o només cal fer una reforma estructural? Aquesta és una discussió tècnica i econòmica que potser algunes persones s'han saltat, i caldria tenir-la solucionada abans d'opinar i proposar nous espais.

En el cas que tècnicament es proposés un hospital de nova construcció, la decisió d'on ha d'estar situat no només ha de ser de l'alcalde o alcaldessa del municipi on “vagi a parar”. En aquesta decisió hi haurà de ser tothom: professionals sanitaris, experts i expertes en gestió sanitària, agents socials, associacions en defensa de la salut, sindicats, alcaldes i alcaldesses on tindrà incidència la seva reubicació, etcètera. Considerant que, per exemple, la comarca del Pla de l'Estany també es veuria afectada per tenir el nou Trueta en un lloc o en un altre. Així potser que alguns deixin de fer subhastes de parcel·les i fem d'una vegada una anàlisi raonada i coherent sobre com farem el “nou Trueta” i sense oblidar les necessitats de l'actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia