Opinió

LA GALERIA

Això és circ

Dubto molt que en algun altre lloc del país es pugui veure un espectacle de tanta qualitat, risc, coloració i ufana com el de Figueres

S'ho prenguin, si volen, com una estima local exaltada, però ho he de dir: dubto molt (és a dir, no crec) que en algun altre lloc del país es pugui veure un espectacle de tanta qualitat, risc, coloració i ufana com el que hem vist a Figueres aquests últims dies de febrer. Vuitanta-vuit artistes provinents d'onze països (la Xina, Etiòpia, Rússia, Ucraïna, Amèrica Llatina…), amb unes actuacions mai vistes a Europa, col·loquen el nostre festival en segon lloc a Europa, després del de Montecarlo. El Sisè Festival Internacional de Circ Elefant d'Or de Figueres ha sigut un èxit objectiu, rodó i absolut, pesi a qui pesi.

L'amic Genís Matabosch, un dels factòtums de tot plegat, i que com sempre ha presentat les actuacions, aquest any es movia entre el goig i el sofriment, entre l'angúnia i l'eufòria. I és que ningú (ningú) com ell no sap tant sobre circ, ningú viu tan intensament aquest especial, únic món i tot allò que l'envolta. I ara a Figueres l'envolta una polèmica on es posa en qüestió un gran projecte que en Genís té perfectament apamat i mesurat, que sembla no poder explicar bé allà on cal explicar-lo i que l'escoltin amb equanimitat. Perquè he sentit dir de tot, i algú a qui he preguntat si coneixia bé el projecte parla de fal·lera i que cal pensar-s'hi molt sobre si a Figueres convé que hi hagi un altre museu. Els de la Circus Arts Foundation s'hi juguen molt i s'hi posen convençuts, però em penso que els caldrà fer més equilibris que no els que ha fet aquests dies de circ l'excel·lent i sorprenent Xinjian Acrobatic Troupe, guanyadora d'un Elefant d'Or. Ara hi ha engegat un debat ciutadà saludable, necessari, i els debatents (per dir-ho així) haurien de tenir ple coneixement del que es projecta i, a partir d'aquí, posar pros i contres sobre la taula per parlar-ne a fons.

Ara em queda, però, el recent bon regust de l'última funció del Sisè Festival, que va tenir lloc dilluns passat a la nit. Tot eren elogis i satisfaccions, entusiasme ciutadà i bones cares, entre els dos mil dos-cents sis espectadors que s'anaven meravellant in crescendo de tot allò que es veia a la pista. Com a devot de Figueres i la seva gent, felicito de cor la Circus Arts Foundation per la feina que fa, bo i esperant que la pugui fer molts més anys encara. Serà senyal que tot va bé, tot dura i haurem arribat a ser la Capital Mundial del Circ 2018. Hoc fervens cupio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia