Opinió

A la tres

Variar la resposta

“La missiva és la darrera oportunitat per a un acord que molts, entre altres la CUP, ja donen per perdut

Que la relació entre Catalunya i l’Estat passa per un mal moment, segurament el pitjor dels darrers anys, és una evidència. També l’epistolar. La carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, demanant formalment l’obertura de converses per pactar les condicions del referèndum sembla que té la rèplica escrita. No és la primera vegada que des de la Generalitat s’envia una missiva en aquests termes. El 26 de juliol del 2013 Artur Mas n’hi va adreçar una en què li reclamava diàleg per pactar una consulta. Gairebé dos mesos més tard, el cap de l’executiu estatal responia a Mas que estava obert a parlar però li recomanava que respectés “el marc jurídic”. Un altre “no” amb remitent de la Moncloa. I després vindria el 9-N.

En la carta que ahir va sortir de la Generalitat, Puigdemont expressa la “màxima voluntat de buscar una solució pactada i acordada” perquè els catalans puguin decidir el seu futur a les urnes. “Ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs puguin asseure’s a la taula a negociar”, remarca. És una crida al diàleg que s’acompanya de l’acord per obrir negociacions amb l’executiu de Rajoy i de la moció aprovada al Parlament on es reitera la voluntat de pactar la consulta en els termes que fixa la Comissió de Venècia. “Quedem a l’espera de la seva resposta per començar el diàleg tan aviat com sigui possible.” Ja ho veurem.

La missiva no són només els quatre paràgrafs que s’adrecen al president espanyol. Arriba després de les nombroses negatives –prop d’una vintena– que l’Estat ha donat al referèndum, amb el bagatge acumulat –sobretot judicial– d’allò que ha passat després del procés participatiu del 2014 i amb el suport de les més de 500.000 signatures recollides pel Pacte Nacional per al Referèndum. És la darrera oportunitat per a un acord que molts, entre altres la CUP, donen per perdut. Últim avís en forma de carta. Rajoy ja ha dit que hi respondrà. La qüestió no és que contesti –què menys!–,sinó que variï la resposta donada fins ara. I ningú ho espera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia