Opinió

Keep calm

Basáñez com a reflex

Josep Manuel Basáñez, vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona, va fer les dues intervencions més radicals

De l’acte de dimarts en què 600 empresaris convidats pel fòrum Creiem en Catalunya van rebre el president Puigdemont amb crits d’“Independència”, se n’ha destacat –amb tota lògica mediàtica– la rebuda dispensada al cap de govern. Però allò va passar quan l’Auditori AXA ja portava una hora llarga escoltant les intervencions de quatre erudits en economia: Albert Carreras, Miquel Puig, Heribert Padrol i Ignasi Sayol. A ells s’hi van afegir quatre representants d’organitzacions empresarials: Josep González (Pimec), Miquel Donnay (consell de gremis), Mariona Borràs (Federació d’Associacions de Joves Empresaris i Emprenedors de Catalunya) i Josep Manuel Basáñez, vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona i objecte d’aquest article. Basáñez no és precisament un militant de la CUP de Berga. Basáñez, nascut a Burgos fa 74 anys, és un empresari que als anys vuitanta va ser diputat de CiU en plena hegemonia del pujolisme no independentista. Dimarts, Basáñez va fer les dues intervencions més radicals de tot l’acte. Sobre la pluja de milions anunciada fa uns mesos pel govern espanyol, va dir exactament això: “Les promeses del presidente del gobierno estan escrites a la barra de gel i per tant no passaran l’estiu.” Ja ens agradaria a la majoria d’articulistes tenir aquesta capacitat metafòrica. Però va seguir. Sobre el principi d’ordinalitat (és a dir el repartiment de diners que es fa entre comunitats autònomes per reequilibrar riqueses), Basáñez va despatxar-se a gust: “Els nostres ciutadans fan un esforç impositiu superior als del nostre entorn. I això permet a part d’aquest entorn viure en un subsidi permanent i indefinit, en alguns casos amb serveis que nosaltres no ens podem permetre. Ordinalitat és una paraulota que tan sols serveix per ser insultat pels mateixos que subsidiem.” Basáñez, 74 anys, empresari nascut a Burgos. Hi ha persones, trajectòries i actituds davant la vida i la societat que, per si soles, expliquen el canvi irreversible que està vivint aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia