Opinió

Keep calm

El dos d’octubre

Ignoro si l’1-O serà un 9-N bis, però hi ha diferencies clares perquè que el 9-N no va tenir un 10-N polític i l’1-O marcarà un abans i un després

Jordi Baiget va insinuar en aquest diari que l’1-O serà un 9-N bis i va ser destituït de conseller pel president, convençut que l’1-0 va de debò i, si guanya el sí, proclamarà immediatament la independència de Catalunya i que, si guanya el no, també convocarà immediatament eleccions autonòmiques.

Ignoro si l’1-O serà un 9-N bis. Amb la pinta que fa el panorama, ara per ara allò que es fa difícil veure és un referèndum clàssic. La corda s’estira més i més cada dia de banda a banda. El govern espanyol ho està fent tot per impedir la consulta i la Generalitat ho fa tot per fer-la. És un torcebraç que s’incrementa a mesura que avança el calendari amb especulacions de tot tipus. Mentrestant, la Generalitat encara no ha signat cap document sobre el referèndum compromès i el govern espanyol, per via directa, tampoc no ha aplicat cap mesura concreta. En política, els futuribles no són creïbles, i d’aquí al primer d’octubre pot passar de tot. Fins i tot, que no passi res o, a l’altre extrem, que s’apliqui l’article 155 de la Constitució perquè Catalunya es quedi sense autonomia. És un fet difícil i complicat, perquè ho hauria d’aprovar en darrera instància el Senat, sensibles a les comunitats autònomes i que de mitjan juliol a mitjan setembre fan festa. És cert que, si cal, podrien reunir-se en menys de vint-i-quatre hores.

Encara que s’hagi donat a conèixer la llei del referèndum. Els dubtes existeixen i persisteixen. D’on sortirà el cens electoral? D’on sortiran les urnes? On es posaran les urnes en les ciutats els alcaldes de les quals no volen cedir espais electorals? Són dubtes que s’hauran d’aclarir en els pròxims dies.

Hi ha diferències clares entre el 9-N i l’ 1-O, com ara que el 9-N no va tenir un 10-N polític i l’1-O tindrà un 2-O polític. Hi haurà un abans i un després. Declaració d’independència, eleccions autonòmiques, conseqüències col·laterals amb dimissions d’una banda i l’altra. Quelcom hi haurà, fins i tot, que les dues bandes s’asseguin a parlar, fet que, discretament i amb nivells inferiors de la política, s’està produint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia