Opinió

A la tres

Reforç en el tram final

“Les possibles vacil·lacions, fora de l’executiu. I més en els últims metres cap a la convocatòria

Vuitanta dies per al referèndum. I moviments en el govern català per blindar-se en la recta final cap a la convocatòria. El primer va ser fa uns dies: la destitució fulminant del conseller d’Empresa, Jordi Baiget, arran de l’entrevista en aquest diari en què manifestava els seus dubtes sobre la celebració de l’1-O. S’albiren més moviments. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ahir compareixia al Parlament per donar explicacions de la sortida de Baiget, té en ment una pròxima reorganització de l’executiu català per rearmar-lo amb vista a la consulta. Un dels objectius és que les funcions per executar la cita de l’octubre es concentrin a mans d’un únic conseller. Els canvis es faran efectius en breu, abans de l’agost. Totes les mirades estan posades en el vicepresident del govern i conseller d’Economia. Conscient, Oriol Junqueras ja va fer un pas endavant amb el titular d’Afers Exteriors, Raül Romeva, per assumir la compra de les urnes, després que el concurs obert per a la licitació quedés desert.

La maquinària per a l’1-O avança. Amb les diferències pròpies d’un executiu format per dos socis i les dificultats de preparar un referèndum amb l’Estat en contra, però va endavant. El govern i tots els seus membres hi estan compromesos, insistia Puigdemont. Ningú no entendria que fos d’una altra manera. Les possibles vacil·lacions, fora de l’executiu. I més en el moment clau, en els últims metres cap a la convocatòria.

Els moviments anunciats pel president de la Generalitat des de la cambra catalana van ser interpretats, de nou, com un símptoma de debilitat de l’executiu català des de Madrid. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, augurava el final del govern de la Generalitat abans que arribi l’1-O. I el president estatal, Mariano Rajoy, sostenia que, encara que mantinguin els seus plans en secret, saben exactament com procedir per aturar la consulta. Que comencin a pensar que es trobaran davant d’un executiu català reforçat. I que falten poc més de dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia