Opinió

A la tres

Autocrítiques

“El sobiranisme ha d’admetre errors, obertament. L’Estat vol humiliar i caldrà aprofitar que la seva fatxenderia no té límit

Els catalans celebrem una derrota, i aquestes setmanes entenem ben bé per què. El sobiranisme camina amb el peu canviat, perquè ha de fer autocrítica, preparar programes electorals, demostrar la repressió evident de la justícia espanyola a qui no li interessa i evitar que aquesta empresoni el govern. Per aprendre dels errors comesos en els últims mesos, cal admetre’ls, i en la mesura que es faci obertament es recuperarà la credibilitat perduda. Cal reconèixer que no s’havia preparat el dia després de la proclamació, s’ha estat esclaus de terminis o la mateixa insuficient majoria sorgida del 27-S, no s’havia previst la violenta reacció de l’Estat o s’ha volgut córrer massa.

Però la reflexió no hauria de ser ni eterna ni tampoc hauria de servir per culpar l’independentisme de tots els mals del país. Entre altres coses, perquè l’unionisme no té cap intenció de fer-la, de moment, i hi té bona part de responsabilitat. Emparats en les causes judicials, els empresonaments, les amenaces de condemna i l’equiparació de manifestació amb violència, l’Estat no reflexiona, i només es vanta que la reculada tàctica de l’independentisme és una renúncia i s’apunta a l’escarni. El 21-D tenim l’oportunitat d’obligar-los a fer autocrítica en forma de vots. Si són minoria hauran d’admetre que la solució no passa només per l’Audiencia Nacional, el Suprem o les presons. Governar un país amb la majoria de ciutadans en contra també seria paralitzar-lo. Qui ha dut a Catalunya la violència policial, la repressió, els aldarulls després de manifestacions és l’Estat. El mateix que insta les empreses a marxar i després els demana que tornin per fer veure que s’instal·la la normalitat. La seva intransigència, prepotència i incapacitat d’autocrítica se’ls acabarà, altre cop, i se’ls girarà en contra. Si continuen minant l’escola i la cultura, per exemple, com ja estan avisant que faran, si continuen amb els greuges socials i la humiliació, no faran altra cosa que perdre adeptes i aconseguir que el procés, ara atordit i mancat de prou suport, agafi aire i guanyi velocitat i suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia