Opinió

Full de ruta

Riure de més sonoritats

El Gat Perich ha premiat Flavita Banana i Judit Martín. No és un gest políticament correcte; és la constatació de la gran i bona presència de dones humoristes

El Gat Perich ha premiat un col·lectiu, la revista El Jueves i dues autores: la humorista gràfica Flavita Banana i l’actriu Judit Martín. Podria pensar-se en un gest de correcció política en un moment que hi ha una especial sensibilitat perquè les dones tinguin un espai paritari en tots els àmbits. Però això no ens ha de fer pensar que cada cop que es tria per a un càrrec o es guardona una dona és un acte de formalitat política, sinó de talent. La tria del premi Gat Perich, si més no, respon a una realitat en què l’humor fet per dones es manifesta molt més en l’àmbit professional –en l’àmbit particular s’ha mostrat de sempre–. En el cas de l’humor gràfic és especialment evident el fet que hi ha una allau de joves autores que han sorgit els darrers anys, moltes d’elles gràcies a la llibertat que han proporcionat les xarxes. De publicar a internet han passat al món del llibre o de la premsa diària. Aquest és el cas de Flavita Banana, que penja molts dels acudits al seu compte d’Instagram. Fan referència al dia a dia, però des d’una mirada que mostra l’absurditat de molts dels nostres actes. La mateixa presència protagonista han aconseguit les dones en el món de l’humor mediàtic. Judit Martín des de RAC1 o TV3 interpreta personatges, com la radiofònica Vane, una mena de choni que amb les quatre idees que té clares pot formular més discursos coherents que molts saberuts. Ser filla de l’Hospitalet de Llobregat dona a Martín –Vane– un cert pedigrí a l’hora de fer front a les crítiques dels que no entenen el saludable ofici de l’humor. Humor que Martín també ha transmès amb el Pallapupes, els pallassos que donen alegria als nens ingressats en hospitals. Si ara les dones tenen un paper rellevant en l’humor cal no oblidar que n’hi va haver que van obrir camí. Flavita Banana podria connectar amb el treball de la capdavantera Núria Pompeia i Judit Martín, amb el de Mary Santpere i d’una altra Vane, o més aviat Vanessa, Lloll Beltran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia