Opinió

LA GALERIA

El ‘komando’ bisbalenc

Fa trenta anys, l’11 de juliol del 1988, es va constituir a la Bisbal l’associació La Lluna Negra, que va dirigir l’històric local La Tabacalera

Aquest estiu s’ha parlat força del “fenomen bisbalenc” arran del concert que van oferir Mazoni, Sanjosex i Miquel Abras al Festival de la Porta Ferrada. Aquests tres bisbalencs, nascuts el 1977, són tres exemples excel·lents de la gran creativitat musical que, des de fa dècades, es pot constatar a la capital del Baix Empordà, però ells són els primers que reconeixen que no han sortit del no res i que, d’alguna manera, són hereus d’una llarga tradició, amb referents com ara La Tabacalera. El dia 11 de juliol del 1988 –per tant, aquest estiu ha fet trenta anys– es va constituir l’associació juvenil La Lluna Negra, el principal objectiu de la qual va ser recuperar l’antic local de La Tabacalera per fer-hi activitats lúdiques i culturals de tot tipus, però sobretot concerts. A La Tabacalera, hi van tocar destacats grups nacionals i internacionals, relacionats sobretot amb el ska, el punk, l’oi! i el rock: noms com ara The Toasters, The Busters, Red Alert, Skatalà, Dr. Calypso, La Polla Records, Su Ta Gar, Doctor Explosión, The Devil Dogs i un llarg etcètera. També va ser una bona plataforma de llançament per als grups bisbalencs sorgits en la primera meitat dels noranta, com ara Club Moriarty, La Familia Manson i Komando Moriles. De fet, el mànager d’aquest últim grup era Pere Teixidor, un dels impulsors de La Lluna Negra i de La Tabacalera. Komando Moriles, un dels grups pioners de l’escena skatalítica catalana juntament amb els ja esmentats Dr. Calypso i Skatalà, destacava pels seus energètics directes. Entre el 1989 i el 14 de desembre del 2002, quan el grup es va acomiadar amb un concert al Pocafeina Festival de Riudellots de la Selva –compartint cartell amb Tipuaixí i Xuxu de Pus–, Komando Moriles va publicar quatre discos, tots ells editats per Tralla Records i ara disponibles a Spotify : No retornable (1994), Recomendado por 28 de cada 27 fabricantes de lavadoras (1997), 44 (1999) i el directe Alive (2002). Amb el seu singular sentit de l’humor i una visió desacomplexada de la música –van fer incursions en altres estils com ara el funk, potenciats en un projecte posterior: Belafonte–, Komando Moriles va deixar un record inesborrable, com també és el cas de La Tabacalera: ara el seu esperit el manté L’Alternativa, l’activa sala de concerts bisbalenca, on han tocat The Toasters, Bad Manners i molts altres grups. La història continua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia