Opinió

A la tres

«Ozú!»

“El daltabaix del PSOE deixa Sánchez amb encara menys marge a Catalunya i esperona els ja decisius Cs i Vox

Les andaluses eren unes eleccions cabdals per a gairebé tots els partits i, en canvi, hi ha hagut una de les participacions més baixes, sobretot a les ciutats mitjanes, on el PSOE dominava àmpliament. Potser és que centrar la campanya en Catalunya i la persecució de l’independentisme no resolia gaire els problemes d’alguns dels andalusos. Potser tampoc els ha agradat que els partits estatals plantegessin els comicis com les primàries de tot.

Però l’electorat de dreta sí que ha comprat aquests dos eixos de campanya, i com ho ha fet! La irrupció de la ultradreta i l’augment de Cs no fa altra cosa que complicar el marge de maniobra a Pedro Sánchez al capdavant del govern de l’Estat. Més enllà del retard en la convocatòria de les generals, Sánchez queda, doncs, tenallat pel sud i pel nord-est, o sigui Catalunya. Es complica la governabilitat de l’Estat i, per tant, també la resolució del conflicte més gran que té plantejat l’Estat: Catalunya. Perquè a cada sessió del Congrés dels Diputats la petició serà: “Convoque elecciones, señor Sánchez.”

El tripartit de dreta es disposa a canviar 40 anys d’història socialista a Andalusia. L’alternança política sempre és saludable, però en aquest cas, no resulta fàcil trobar-ne els avantatges, més enllà de frenar la corrupció. Susana Díaz va tastar també ahir la celeritat política que afecta els líders polítics en els últims anys, tot i que intentarà seduir Cs a la desesperada.

No els serà tan fàcil pactar, al PP, Cs i Vox, ni tampoc governar una comunitat tan gran i amb una inèrcia tan acusada com l’andalusa, però encara els serà més difícil fer-ho alhora que pugnen per liderar la dreta a l’Estat. Els tres partits s’autoproclamaven ahir guanyadors. La cultura del pacte polític costa d’aplicar, i més quan s’abanderen discursos antifeministes, xenòfobs o d’enfrontament territorial.

Resulta paradoxal que dos dels partits que menys creuen en l’estat de les autonomies, com Cs i, ara, Vox, hauran de governar, si no hi ha replantejaments, l’autonomia més gran i amb més població de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia