Opinió

Una nau alienígena en un districte de Moscou

Tant les forces de l’oposició com el govern s’han proclamat vencedors dels comicis

Vuitanta-quatre vots. O el que és el mateix, un 0,26% dels vots. Aquesta és la diferència de vots que hi va haver entre el candidat de l’oposició, Roman Juneman, i la candidata guanyadora, Margarita Rusetskaia, membre del partit governamental Rússia Unida. El districte 30 de Moscou, conegut com Txertanovo, va ser l’escenari on es va desenvolupar aquest drama electoral el 8 de setembre passat en les eleccions a l’Assemblea de Moscou.

Ironies del destí, Txertanovo –un districte dormitori de blocs de pisos d’arquitectura típicament soviètica– va ser precisament l’escenari principal de la pel·lícula russa d’acció, estil Hollywood, Atracció, estrenada el 2017. Es tracta d’un argument de ciència-ficció, en què una nau procedent de l’espai cau a Txertanovo i provoca un esclat de xenofòbia antialienígena entre la gent del districte, fet que porta el governa a imposar mesures urgents per mantenir l’estabilitat.

Doncs bé, Roman Juneman, un jove de 24 anys, llibertari amb tocs populistes i amb nul·la experiència política, va explotar les mateixes pors de la pel·lícula amb una campanya electoral basada en crítiques a la immigració irregular i a la recent aparició de pàrquings il·legals de taxis, gestionats per immigrants, al seu districte. Paradoxalment, les seves arrels familiars també beuen de la immigració, ja que és d’ascendència alemanya.

La seva principal adversària, Margarita Rusetskaia, va decidir concórrer a les eleccions com a candidata sense partit, encara que aquesta modalitat de candidatura sigui més complicada que participant en una llista de partit polític, ja que a Moscou es necessiten cinc mil signatures per ser reconegut com a candidat individual. Així ho van fer també tota les resta de candidats progovernamentals a la ciutat, per tal d’ocultar en la mesura del que fos possible els seus lligams amb Rússia Unida. Els analistes polítics de l’oposició afirmen que el veritable motiu per evitar el partit és la impopularitat del govern, mentre que per a Rússia Unida no hi ha més motiu que demostrar els mèrits dels candidats per ells mateixos en igualtat de condicions que la resta de candidats, com Juneman, que era un candidat independent i sense partit.

Format a la Universitat Ludwig Maximilian de Munic i empleat d’una de les consultores més importants del món, Juneman va fer una brillant campanya. Va guanyar a la meitat de les meses electorals de Txertanovo i a la resta de meses la diferència va ser mínima amb els altres candidats. A totes, excepte una. La mesa electoral coneguda com la “mesa electrònica” va mostrar un comportament anormal, amb un 90% dels vots per a Rusetskaia, que precisament li han atorgat el marge de victòria dels vuitanta-quatre vots. L’oficina de l’alcalde de Moscou defensa que el vot electrònic és una experiència única i està totalment protegit de qualsevol interferència digital. Juneman, per contra, afirma que aquest resultat electrònic és conseqüència directa d’un frau orquestrat des del govern i que el seu equip prepara una denúncia contra el recompte oficial.

Encara hi va haver un tercer candidat a Txertanovo: Vladislav Zhukovski, membre de Partit Comunista de la Federació Russa. Malgrat el nom, el Partit Comunista està tan alineat amb el Kremlin com la mateixa Rússia Unida. Però sorprenentment, el cap de l’oposició i bloguer Alexei Navalni va demanar el vot per a Zhukovski. Formava part de la seva campanya Vota de manera intel·ligent, on seleccionava quins candidats s’havia de votar a cada districte. L’objectiu principal era evitar la victòria de Rússia Unida. I amb aquesta intenció, Vota de manera intel·ligent es va difondre a milions dels seguidors del seu blog.

Tanmateix, Navalni no ha explicat quins criteris va seguir per donar preferència a un o altre candidat. A Txertanovo va preferir Zhukovski amb l’argument que els sondejos electorals el donaven com a guanyador. El cert és que tot i tenir el suport del Vota de manera intel·ligent, Zhukovski només ha pogut quedar tercer en la contesa electoral. No queda clar quants electors de Txertanovo van seguir la consigna, però és clar que gràcies a Vota de manera intel·ligent, Juneman va perdre vots, de manera que Navalni va acabar contribuint a la victòria de Rússia Unida a Txertanovo. Això ha provocat que els cercles llibertaris mostrin ara el seu rebuig a Navalni, i es qüestioni el seu paper com a líder de tota l’oposició

A d’altres districtes de Moscou, els resultats no van ser tan dramàtics: 20 dels 45 escons a l’Assemblea els han guanyat candidats que no pertanyen a Rússia Unida, mentre que en les anteriors n’eren tan sols set. Tant les forces de l’oposició com el govern s’han proclamat vencedors de les eleccions.

El 2020 la seqüela de la pel·lícula de ciència-ficció Atracció arribarà a les sales de cinema russes. Es diu Invasió, i els alienígenes tornen a Txertanovo amb forces renovades. Aconseguiran les autoritats de Moscou salvar la capital en aquesta ocasió?

Edvard Txesnokov és sotseditor d’Internacional del diari ‘Komsomolskaia Pravda’Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.