Opinió

Keep calm

Amb peus de plom

A sis dies de les eleccions tots els candidats van amb peus de plom. Una relliscada pot ser fatal en unes eleccions que s’han hagut de repetir perquè a Espanya no hi ha cultura de pacte.

El debat d’aquesta nit, organitzat per l’Acadèmia de TV (ATV), costarà gairebé sis-cents mil euros i hi participaran cinc dels candidats espanyols a la presidència del govern: Sánchez, Casado, Iglesias, Rivera i Abascal. No hi ha ni dones ni partits catalans i els homes que es presenten parlaran a tothora del “problema català” que han creat entre tots.

Serà un debat amb el to de campanya agressiva que respira la política espanyola des de fa mesos. Els cinc candidats defensaran bàsicament les tesis dels seus respectius partits. És curiós que cap dels cinc candidats no hagi estat abans de voler ser president del govern ni alcalde ni regidor, ni tan sols president de la seva escala de veïns o de l’AMPA del seu poble. Seria un fet positiu que ben segur els aproparia a una realitat ciutadana que va més enllà dels programes i els lideratges dels partits.

El debat televisat per l’ATV d’aquesta nit als catalans ens importa mes aviat poc; tot i ser sabedors que les eleccions de diumenge són molt importants per a la política catalana, perquè no serà el mateix un Pedro Sánchez dèbil que fort portant el govern de l’Estat. En condicions normals caldria un govern espanyol que donés estabilitat general. En l’actual situació caldrà un govern estatal que necessiti suports catalans al Congrés. En cas contrari, Catalunya serà l’ase del cops. Serà un país sense defensa a les oficines de l’actual poder estatal.

Nervis als quarters electorals. Ningú es creu les enquestes malgrat que els titulars destacats i les agendes van segons aquestes. Aquests nervis són els que els candidats poden perdre en debats televisats a l’últim minut encara que utilitzin el recurs fàcil de parlar sobre Catalunya sense concretar res. Dels cinc principals candidats a la presidència del govern de l’Estat, només Pablo Iglesias aposta tímidament per un referèndum per solucionar el problema, tots els altres són partidaris de com més duresa millor i sobretot de posar més llenya al foc. Sempre amb peus de plom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia