Opinió

A la tres

La perla del ‘trifachito’

“Díaz Ayuso no necessita la foto de Colón per deixar clar com de còmoda se sent amb Abascal o si la qualifiquen de “feixista”

L’extrema dreta espanyola ara vota majoritàriament Vox, però també ha votat Ciudadanos i, per descomptat, porta dècades votant el PP, el de Manuel Fraga i el de José María Aznar. El que ara és un trifachito abans era un sol partit i els vasos comunicants són autopistes de tres carrils per on circulen votants, afiliats, càrrecs, polítics i dirigents. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, n’és un bon exemple, no per transfuguisme, sinó perquè quan tot el PP fa mans i mànigues per concentrar-se a la Plaza Colón, al costat de Vox, i evitar la foto de Colón, al costat de Vox, ella no necessita fotos per deixar clar com de còmoda està en companyia d’Abascal i els seus nostàlgics i com disfruta quan algú l’acusa de “feixista”.

El franquisme no va fer la Transició, la va acceptar a canvi que l’Estat, els seus poders, les estructures i les institucions continuessin, ocupats o controlats, però sobretot ben lligats, igual que la Constitució. Per això Ayuso presumia de manifestació a les xarxes socials amb un “Por la unidad de España, la Constitución, la soberanía de todos los españoles y el papel de la Justicia, del Rey y de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad”, i encara es va deixar “y elTribunal de Cuentas”. Per això va suggerir la idea que el rei Felip VI, que per designació del dictador ocupa el vèrtex de la piràmide d’aquest Estat, pogués negar-se a firmar el decret que Pedro Sánchez li presentarà aviat per indultar els presos independentistes catalans. Potser té raó el periodista Iñaki Gabilondo, que en diu “analfabetisme institucional”, encara que sigui més creïble i probable que Díaz Ayuso creu en un Estat per sobre de la democràcia. Cosa que quadra perfectament amb el fet que, quan l’entrevista l’Ana Rosa Quintana o el Bertín Osborne, la presidenta madrilenya no s’està de dir que Vox té “les seves coses” però no és extrema dreta, que Podemos és “el càncer” que cal extirpar o que quan algú li crida “feixista”, lluny de molestar-se, es diu a si mateixa “Estic al costat bo de la història”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia