Articles

La contra

A cor obert

Quinze polítics de primera fila s'endinsen en la relació amb els seus pares, “maca, complexa i complicada, determinant”, en un llibre d'Adam Martín

“Amb la seva rialla, l'Adam sap crear una atmosfera de confiança, i et vas deixant anar... I quan em va enviar el text, vaig dir: m'ha despullat”. Qui s'explicava amb aquest punt d'ironia i sinceritat era Joan Puigcercós, un dels quinze polítics catalans de primera fila, inclosos José Montilla i Artur Mas, que han obert la seva intimitat per endinsar-se en la relació amb els seus pares. A partir de les reflexions i records de tots ells, Adam Martín ha escrit Sempre hi ets (Ara Llibres), retrat també de l'evolució d'una època, de la infantesa de finals dels 40 amb Xavier Trias a la de Joan Herrera a principis dels 70.

A Martín, conegut per la seva faceta televisiva, se li va acudir la idea del llibre en participar en una teràpia sobre la figura paterna. “Havíem d'expressar moments viscuts amb ell: de bons, d'intensos i de durs. Era delicat”, va admetre. L'editorial va acceptar la proposta, però li va suggerir que hi inclogués la mare i “tenia raó”. “És una peça fonamental”, va dir, i de fet el relat posa en evidència que sense la influència de tots dos cap d'aquests polítics es defineix.

Marcats pels progenitors, algun per contraposició, i n'hi ha fins i tot que interpreten la seva vocació política quasi com un traspàs genètic. “La relació pares fills és tan maca, tan complexa, tan complicada... determinant”, va sintetitzar Martín, que sense que se'l noti és el fil narrador que fa encaixar les peces. A la majoria dels entrevistats ja els falta el pare o la mare, o tots dos. I alguns, més dels que es coneixen i es posen al descobert, tenen episodis dramàtics a la seva família. Morts joves i més d'un suïcidi, vides escapçades per un amor o colpides per un succés. “En més d'un capítol, l'entrevistat i jo ens hem posat a plorar”, va desvelar Martín, 37 anys, pare de tres filles.

L'obra, que també destil·la tendresa, complicitat i seguretat, pot servir per “humanitzar més els polítics, però sobretot per dignificar-los”, va reivindicar la directora d'Ara Llibres, Izaskun Arretxe. A 43 dies de les eleccions, s'hi recull la història de cinc candidats i de dos dels alcaldables per Barcelona. Un, Trias, que revela que va fer la comunió dos cops, va donar la clau d'una altra relació, però que bé serviria per a totes: “La gent el que vol és poder estimar els polítics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.