Opinió

Per l'economia a la recentralització

Aquest ens immaterial que anomenen mercats però que algú de carn i ossos deu controlar, està tornant a donar maldecaps a l'Estat espanyol. Els que hi entenem entre poc i res d'aquestes coses ens costa comprendre com tot d'una la prima de risc es dispara i és notícia perquè ens posa al caire de l'abisme i com, de cop, se'n deixa de parlar. I quan sembla que el pitjor ha passat, de cop et repeteixen que Espanya és una Grècia qualsevol, que la borsa es desploma i que el rescat és inevitable. El que potser hauríem d'explicar els periodistes és si és veritat o no que la situació és dramàtica, que sembla que ho és prou, i sobretot, què voldria dir per al dia a dia de la gent normal això que hagin de rescatar Espanya. Vull dir com ens afectaria als ciutadans una cosa així. Encara que em sembla que tinc la resposta: amb retallades a l'estat del benestar que havíem construït i amb baixades de sou per a la majoria dels que encara tenim la sort de tenir una feina.

El que sí que sembla clar és que estigui o no Espanya en perill de rescat i vulgui dir el que vulgui dir això del rescat, el govern del PP ho aprofitarà per justificar, amb l'excusa dels mercats o d'Europa, una recentralització de l'Estat. L'Estat de les autonomies se'l van inventar a Madrid la gent de Suárez per anul·lar l'autonomia de Catalunya, la demanda de la qual era llavors imparable. Però, és clar, no podia ser i es van inventar el café para todos. Segur que hi ha coses que es poden retallar d'aquesta disbauxa, però en el fons, perquè ho porten a l'ADN, el que pretenen és que amb l'harmonització a la baixa que imposaran, sigui Catalunya qui perdi competències. I el que volen és això: que Catalunya perdi pes, per passar a ser no una autonomia més, sinó una regió més de la radial Espanya. És cap aquí on van totes les mesures, amb l'escanyament econòmic per bandera per portar-nos-hi. Ja és gros que aquí, que hem retallat molt i molt i s'ha baixar el sou als funcionaris, ho hàgim de fer encara més i que a la resta no els toquin el voraviu. Veurem com reacciona el govern. De moment li estan donant arguments per avançar en la línia marcada pel congrés de CDC. I si no hi ha pacte fiscal, que no n'hi haurà, l'única solució és que ens facin fora si no ens decidim a marxar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.