Opinió

Ull de peix

Els faraons

Quina mena de persona encarrega un retrat d'ell mateix i es compromet a pagar una fortuna amb diner públic?

Fa una pila d'anys vaig tractar una mica el pintor retratista espanyol Juan Antonio Morales. Havia estat un republicà fins al moll de l'os, va tastar la presó i va formar part dels intel·lectuals antifeixistes, amic dels famosos artistes de la Residencia de Estudiantes, sobretot de Federico García Lorca. Conreava el realisme i el surrealisme. Quan jo el vaig conèixer, però, es dedicava –ai las!– a retratar les dames de l'alta societat madrilenya del franquisme, incloent-hi el mateix Franco (recordem les famoses pintures de Dalí de Carmen Martínez-Ortiz, la nietísima...). La vida pot ser dura per a un artista: la història n'és plena. En un moment donat (això era quan el concurs de pintura ràpida de Tossa, els anys setanta), s'hi va presentar Solís Ruiz, “la sonrisa del régimen”, i va dir quatre estupideses sobre pintura. Jo, aleshores, vaig xiuxiuejar a la dona de Morales: “Ja poden fer el fatxenda: tots ells passaran i els artistes quedaran; a més, es passen la vida llepant, i els artistes creen.” Em va mirar astorada i em va dir: “¿Lamer? ¡Ya lo creo que se lame, hija mía!

Sí, l'art ha de llepar per sobreviure. I no ens pensem que avui, quan els mecenes solen ser les institucions públiques, la cosa ha minvat; jo mateixa he vist regalims de saliva al voltant del Palau de la Generalitat sota tot tipus de governs. És fet així.

Tot això ho dic a propòsit del quadre d'Álvarez Cascos, que val 190.000 euros i que ha de pagar el Ministerio de Fomento (amb els meus diners i els de vostès), els qui no volen invertir un ral a Catalunya. Es veu que és un encàrrec de quan era ministre, i ara es dóna la paradoxa que ni tan sols és del partit que el va elevar al ministeri. Veges quina mena de persona encarrega un retrat d'ell mateix i es compromet a pagar una fortuna amb diner públic. Ignoro quin pintor l'ha pintat, però Álvarez Cascos no és un home atractiu i ha de ser un repte anar fent-hi pinzellades. No se sap què en faran. La titular de Foment, Ana Pastor, la que diu que l'eix mediterrani passa per Madrid, podria vendre'l –a Alejo Vidal-Quadras?– i, dels diners, fer-ne una donació als nens famolencs. Estaria bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.