Opinió

Les sis claus per a la independència

Si la majoria social del país vol la independència, ens farà falta tota la determinació per guanyar

1. La majoria social: Qualsevol persona de bona fe, qualsevol analista mínimament rigorós tan sols podrà afirmar que sí, que la majoria social a Catalunya vol que el país esdevingui independent. Per tant, segurament allò més difícil, si més no, allò indispensable, ho tenim: la majoria, que ja s'ha consolidat, vol que el procés tiri endavant i democràticament tenim les de guanyar.

2. La consulta: Tenim data i tenim pregunta, fet que ha esvaït dubtes sobre la voluntat real del govern català d'assolir el repte i, sobretot, ha evidenciat una majoria parlamentària sòlida favorable al dret a decidir. Ara, necessitem la certesa que la consulta es farà, s'hi posi com s'hi posi el govern espanyol, o si més no, necessitem saber que

tindrem eleccions plebisicitàries, o si més no, necessitem saber que passaran els fets que ens portin a l'escenari desitjat.

3. L'Assemblea Nacional Catalana: El paper de l'Assemblea segurament és

tant o més important que el dels partits polítics, que acabaran acompanyant la majoria social. Així, la força i la lucidesa de l'Assemblea poden ser cabdals per un nou 11 de setembre històric i, tot seguit, una constants vigilància i una empenta permanent.

4- El reconeixement internacional: Si la Unió Europea ens acceptarà o no, si la resta de països ens reconeixeran o no, és pel meu entendre, la incertesa més gran del procés. Creure que el món es girarà d'esquena a la voluntat majoritària i democràtica d'un país com Catalunya és incoherent i, cal recordar un dels postres grans avantatges: la força de Barcelona, una ciutat cabdal al món, que en cap cas pot quedar sense una posició clara en el tauler global.

5- El govern espanyol: Per molt bé que ho fem, cal tenir clar que tenim un rival que ho farà tot per evitar la nostra victòria, que combatrà fins al final la voluntat majoritària a Catalunya. S'escudaran, ja ho sabem, en la constitució espanyola i en les lleis actuals, però finalment el dubte és saber fins on són capaços d'arribar. Ens faran una oferta? A aquestes alçades encara podem acceptar-la? Posaran en joc la pau i la democràcia per retenir Catalunya?

6: La determinació: Els respectius governs espanyols han estat acostumats a que els catalans hem acceptat pactes més o menys bons al llarg d'aquests anys i, una vegada més, els catalans segur que farem el possible per arribar a acords d'interès mutu. Ara bé, aquesta vegada els acords no han de ser per assolir engrunes, ni més competències ni més diners, senzillament sobre els termes d'un nou marc. Ens caldrà, als

polítics i, sobretot, als ciutadans, tot el coratge i tota la intel·ligència. Si la majoria social del país vol la independència, ens farà falta tota la determinació per guanyar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia